lördag 8 augusti 2020

Högsta antalet nya coronafall på Island på fyra månader

Sjutton nya fall av coronasmitta rapporterades på Island i går. Dessutom testade fyra resenärer positivt för covid-19 vid gränsen. Det är det högsta antalet nya fall på fyra månader. Nu är det 109 smittade som hålls i isolering. Dessutom sitter 914 personer i karantän. Fortfarande är det en minoritet av de nya fallen som gäller personer som redan är i karantän.

Allt fler talar nu om att Island har drabbats av en ny våg av coronasmitta. Efter tre veckor utan smittspridning i landet har en rad fall konstaterats de två senaste veckorna. Gemensamt för den andra vågen är att myndigheterna ännu inte har lyckats lokalisera den ursprungliga smittkällan. En konsekvens av det är att få av de smittade är i karantän.

Sjutton nya fall av covid-19 rapporterades i landet i går. Det är det högsta antalet på nästan fyra månader. Inte sedan den 9 april har de nya fallen av coronasmitta varit fler.

Ytterligare fyra personer testade positivt för covid-19 vid inresan till Island. Tre av dessa hade en aktiv smitta och sattes därför i isolering. Det fjärde provet har ännu inte analyserats för antikroppar.

Totalt finns nu 109 smittade i landet - vilket är det högsta sedan den 28 april. Dessutom är 914 personer i karantän.

En polis i Reykjavíkområdet finns bland de nya fallen. Polisen skriver i ett pressmeddelande att det inte är troligt att hen smittades i arbetet. Tretton kollegor har satts i karantän till följd av smittan. Ytterligare fem poliser är i tillfällig karantän i väntan på kartläggning av deras kontakter med den smittade.

Ett annat nytt fall gäller en person som besökte Västmannaöarna förra helgen. Personen testade i veckan positivt för coronaviruset. Polisen uppger på Facebook att 48 öbor nu har satts i karantän. Det antalet väntas öka eftersom fler ska ha haft kontakt med den smittade.

Den smittade vårdas nu i respirator på Landspítali i Reykjavík. Det rör sig om en person i 30-årsåldern.

Dessutom har en person med anknytning till KR:s damer i den högsta fotbollsdivisionen smittats av covid-19. Hela laget har därför satts i karantän - vilket är andra gången i sommar. Första tillfället var sedan en spelare i Breiðablik visat sig vara smittad efter att nyligen ha mött KR.

Fotbollsförbundet KSÍ hade vänt sig till hälsovårdsdepartementet med en ansökan om dispens. Den skulle göra det möjligt att fortsätta seriespelet trots skärpta restriktioner. Förbundet uppger i ett pressmeddelande att departementet säger nej eftersom det inte går att upprätthålla tvåmetersregeln på planen. Fotboll anses inte heller vara någon samhällskritisk verksamhet.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.