fredag 7 augusti 2020

Inget tak för turism till Island - företag analyserar tester

Det blir inget tak för hur många resenärer som får komma till Island. Íslensk erfðagreining börjar åter analysera de coronatester som görs vid gränsen. Annars hade statsepidemiologen Þórólfur Guðnason rekommenderat regeringen att begränsa hur många som släpps in i landet. Företaget ska hjälpa till med att analysera tester fram till oktober.

Landspítali i Reykjavík ansvarar för analyserna av de coronatester som görs vid gränsen. Sjukhuset ansvarar dessutom för testningen av personer som har symtom för covid-19 eller har varit i kontakt med smittade. Men de senaste dagarna har kapaciteten inte varit tillräcklig.

Turismen till Island har ökat snabbt. Samtidigt har den nya vågen av coronasmitta i landet lett till ett större behov av testning.

Men Landspítali kan bara analysera 2 000 prover om dagen. För att kunna analysera så många tester slår sjukhuset dessutom ihop fem prover som analyseras samtidigt. Om det är positivt analyseras de fem proverna individuellt.

I oktober får Landspítali ny utrustning - och då ökar också analyskapaciteten. Men i väntan på den har situationen blivit allt mer problematisk. Statsepidemiologen Þórólfur Guðnason vill inte minska testningen av ankommande resenärer. Han anser heller inte att det är motiverat att klassa fler länder som säkra.

Utan tillräcklig testkapacitet var ett alternativ att begränsa hur många resenärer som får komma till Island. Arbetet med att ta fram sådan lagstiftning har också påbörjats av kommun- och kommunikationsminister Sigurður Ingi Jóhannsson.

Men i stället börjar Íslensk erfðagreining att analysera en del av testerna. Företaget kommer att bistå Landspítali med utrustning men också med personal. Íslensk erfðagreining har en analyskapacitet på 5 000 tester om dagen.

Beskedet innebär alltså att företaget åter medverkar i testningen. Bara för några veckor sedan drog sig Íslensk erfðagreining ur testningen med kort varsel. Då sade vd:n Kári Stefánsson att hans tanke aldrig varit att företaget under längre tid skulle ansvara för provtagningen.

Nu kommer det formella ansvaret att ligga kvar på Landspítali. När sjukhusets kapacitet inte räcker till kommer Íslensk erfðagreining att hjälpa till med analyserna.

Fyra nya fall av coronaviruset rapporterades i går. Dessutom upptäcktes två fall vid gränsen - men de har ännu inte analyserats för antikroppar.

Det är nu 97 smittade som hålls i isolering. Ytterligare 795 personer sitter i karantän.

En av dem som smittats arbetar på DV:s redaktion. Kvinnan testade positivt för covid-19 efter att ha deltagit i ett redaktionsmöte på tisdagen. DV skriver att hela redaktionen nu är i karantän. Smittan ska inte ha någon påverkan på utgivningen.

Även två poliser från Norðurland eystra har satts i karantän. Under arbete norr om Vatnajökull på höglandet hade de kontakt med en person som senare visade sig vara smittad.

Civilförsvarschefen Víðir Reynisson var inte på plats under gårdagens presskonferens. När han vaknade på torsdagsmorgonen hade han symtom på coronasmitta. Det visade sig senare att provet var negativt.

Alma D. Möller, generaldirektör för Embætti landlæknis, uppmanade under presskonferensen i synnerhet unga islänningar att tänka mer på smittskydd. En majoritet av dem som har smittats de senaste dagarna är under 40 år. Hon trodde att de kanske tänkte mindre på förebyggande åtgärder eftersom de inte tillhör riskgrupper.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.