lördag 29 augusti 2020

Invånare i Raufarhöfn i protest - får 25 mil till bilprovning

Invånarna i Kópasker och Raufarhöfn får nu minst 20 mil tur och retur till bilprovningen. Frumherji  har sagt upp avtalet med den verkstad i Kópasker som har besiktat bilar. Beslutet innebär att fordonsägare måste köra till Húsavík för besiktningen. Kvartersrådet i Raufarhöfn protesterar nu mot nedläggningen och uppmanar kommunen Norðurþing att agera.

I Húsavík på norra Island driver Frumherji en besiktningsstation. Men den enda anställda på orten har slutat. Företaget har därför tagit beslutet om en ny organisation som innebär att avtalet med Röndin, en bilverkstad i Kópasker där det har varit möjligt att besikta lättare fordon, har sagts upp.

Nedläggningen innebär att invånarna i regionen måste åka ända till Húsavík. För boende i Kópasker innebär det en resa på 20 mil tur och retur. Och boende i Raufarhöfn måste åka drygt 25 mil.

Nu protesterar kvartersrådet i Raufarhöfn mot nedläggningen. Ledamöterna vänder sig mot att det nu kan ta en hel dag att få bilen besiktad. Det har negativa effekter både för personer som behöver ta ledigt från jobbet för att kunna åka till bilprovningen och för yrkeschaufförer som måste avsätta tid åt att köra till Húsavík.

Kvartersrådet anser att nedläggningen är oacceptabel. Ledamöterna beklagar beslutet och uppmanar Frumherji att ompröva det. De uppmanar också kommunen att agera.

Kommunfullmäktige i Norðurþing stämmer in i kritiken. Politikerna anser att närheten till bilprovning är en nödvändighet även för invånare på landsbygden. Därför manar de Frumherji till att hitta en lösning för invånarna i Raufarhöfn och Kópasker.