söndag 30 augusti 2020

Island tillåter publik på idrottsarenor - men kräver avstånd

Island tillåter nu publik på idrottsarenor. Men tvåmetersregeln gäller på läktarna mellan alla som inte tillhör samma grupp. Och taket är 100 personer på en läktarsektion - och det är inte tillåtet att öppna mer än två sektioner. Redan i går började flera fotbollsklubbar på både herr- och damsidan sälja biljetter till matcher.

För att förhindra smittspridning av coronaviruset har det inte varit tillåtet med publik på idrottsevenemang. Men i fredags blev det åter tillåtet för alla idrottare att träna och spela matcher då förbudet mot kroppskontakt hävdes. Tidigare har bland annat fotbollen fått dispens från den regeln.

I fredags meddelade så Íþrótta- og Ólympíusamband Íslands oväntat att publik får släppas in på idrottsarenor. Den nya regeln togs i bruk i går.

Taket för antalet deltagare är 100 personer. Men arrangörer kan dubbla antalet åskådare genom att använda två separata läktarsektioner där publiken i de olika sektionerna aldrig kommer i kontakt med varandra.

Íþrótta- og Ólympíusamband Íslands skriver i ett pressmeddelande att tvåmetersregeln gäller på läktarna. Det är bara närstående personer som får vara närmare varandra än två meter.

Alla individer har ett ansvar för att upprätthålla tvåmetersregeln och för att förhindra smittspridning genom att till exempel tvätta eller sprita händerna. Arrangörerna har ansvar för att det inte bildas köer eller klungor på arenan i samband med insläpp, pauser och utsläpp.

Föreningarna var inte förberedda på uppluckringen av reglerna. Men redan i går släpptes åskådare in på matcher i både dam- och herrfotbollen. Klubbarna begränsade biljettförsäljningen för att inte publiken på läktarna skulle överstiga det tillåtna antalet åskådare.

Här kan du läsa mer om det förändrade regelverket för idrottare.