onsdag 12 augusti 2020

Island utan nya coronafall för första gången på 17 dagar

Inga nya fall av coronaviruset rapporterades innanför gränsen i går. Det är första gången på 17 dagar som ingen testat positivt för covid-19 på Island. Men vid gränsen var det sex personer som testade positivt. Civilförsvarschefen Víðir Reynisson sade under gårdagens presskonferens att Island nu börjar få kontroll över den andra coronavågen.

Efter tre veckor utan smittspridning i landet förändrades allt för tre veckor sedan. En våg av nya fall har drabbat samtliga regioner. Och den fick myndigheterna att slopa planerna på ytterligare avveckling av restriktioner för att i stället införa skärpta regler.

Nu ser det ut som att åtgärderna kan vara på väg att visa resultat. Inga nya fall av covid-19 rapporterades innanför gränsen i går. Det är första gången på 17 dagar som ingen testat positivt för coronasmittan på Island.

Men vid gränsen var det sex personer som testade positivt. Tre av dem bar på smittan medan en hade antikroppar. De resterande två har ännu inte analyserats för antikroppar.

Det är nu totalt 114 smittade som hålls i isolering. Ytterligare 839 personer är i karantän. Två av de smittade vårdas på Landspítali i Reykjavík. En av dem vårdas med respirator.

Hela 3 105 personer testades för covid-19 vid gränsen det gångna dygnet - vilket är det högsta antalet någonsin. Dessutom utförde Landspítali ytterligare 289 tester. Vidare testade Íslensk erfðagreining 56 personer.

Civilförsvarschefen Víðir Reynisson sade under gårdagens presskonferens att situationen hade ljusnat. De senaste dagarna har de nya fallen av coronasmitta minskat avsevärt. Han sade att Island nu förhoppningsvis är på väg att få kontroll över den nya smittvågen.

Även statsepidemiologen Þórólfur Guðnason såg på läget på samma sätt. De senaste dagarnas utveckling gör att han inte rekommenderar hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir att skärpa restriktionerna. Om smittspridningen fortsätter att minska kommer det inte att dröja länge innan han föreslår lättnader.

Däremot var det inte aktuellt med några lättnader vid gränsen. Þórólfur Guðnason vill fortsätta att testa ankommande resenärer för covid-19. Det allra bästa vore enligt Þórólfur Guðnason att testa alla vid inresan och därefter på nytt efter ungefär fem dagar. I väntan på det andra testet skulle alla vara i karantän. Det här skulle dock enligt Þórólfur Guðnason vara en mycket resurskrävande metod.

Trots ökad smittspridning i en rad länder ansåg inte Þórólfur Guðnason att det fanns skäl att göra några ändringar på listan över högriskområden. Än så länge är det Grönland, Färöarna, Tyskland, Finland, Norge och Danmark som har strukits från listan. De nya fallen i landet har dock gjort så att Island ses som ett högriskområde i Norge, Estland, Lettland, Litauen och Grönland.

Beskedet om att myndigheterna anser sig ha börjat få kontroll över utbrottet på Island kommer trots att 32 fall av samma mutation av viruset ännu inte kan kopplas till varandra. Just denna mutation tros härstamma från Östeuropa. Men vem som fört denna mutation till Island är alltjämt en gåta.

Flera av dessa fall har anknytning till en restaurang i Reykjavík. Den ursprungliga smittkällan förblir dock okänd. Víðir Reynisson dementerade under presskonferensen rykten om att det skulle ha varit en prostituerad som spridit smittan och att myndigheterna därför skulle ha tigit om källan.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet.