fredag 21 augusti 2020

Island vill införa varningssystem för coronaviruset

Ett system med färgkoder som påminner om dagens vädervarningar. Det ska bli ett redskap för Island att signalera hur utbredd risken för smittspridning av coronaviruset är. Och det ska också ge medborgarna möjligheter att anpassa sitt beteende efter det aktuella läget. Målet är att skapa större förutsägbarhet kring restriktioner.

När Island i onsdags skärpte inresereglerna var det ett steg som togs med ganska kort varsel. Regeringen har fått kritik för bristande samråd. Dessutom har politiker - inte minst inom Självständighetspartiet - ifrågasatt behovet av så drastiska åtgärder. Vissa hävdar att de inte står i proportion till dagens coronaläge.

Av de 2 600 resenärer som väntades till flygplatsen i Keflavík under onsdagen var det i slutändan knappt 900 som faktiskt anlände. Det fanns personer som ville genomgå två veckors karantän men i stället tvingades till systemet med dubbel testning och fem dagars karantän. Skälet var att de inte hade trovärdiga planer för veckorna i karantän.

Färjan Norröna anlände till Seyðisfjörður i går med knappt 200 passagerare ombord. Många hade valt att avboka efter beskedet om de skärpta inresereglerna. Alla informerades ombord om de nya restriktionerna.

Ändå var det passagerare som gick direkt till livsmedelsbutiken i Seyðisfjörður efter att ha klivit av färjan - trots att det inte är tillåtet att gå i affärer under karantän. Polisen uppger i ett pressmeddelande att de larmades av butikspersonal. Turisterna hävdade att de inte kände till att de inte fick gå i butiker.

Sedan Island öppnade gränsen för turister den 15 juni har allt fler resenärer testat positivt för covid-19. Statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son sade att det var ett tecken på att det finns en ny våg av coronaviruset i många länder.

Þórólf­ur Guðna­son ansåg att det låga antalet nya fall under de senaste dagarna visade att Island var på väg att få kontroll över det nya coronautbrottet. Han sade att det inom kort kan bli aktuellt att lätta på restriktionerna i landet.

Civilförsvarschefen Víðir Reynisson presenterade under presskonferensen planer på ett nytt varningssystem för covid-19. Myndigheterna håller på att ta fram ett system med färgkoder som påminner om dagens vädervarningar.

De olika varningsnivåerna ska göra det lättare för medborgarna att anpassa sitt beteende till smittrisken. Tanken är också att olika varningsnivåer ska kunna gälla i olika delar av landet. Planen är att systemet ska skapa en viss förutsägbarhet kring myndigheternas åtgärder eftersom varningarna ska kunna gälla längre tidsperioder.

Två nya fall av coronaviruset rapporterades på Island i går. Dessutom testade fyra personer positivt för covid-19 vid gränsen. En av dem hade en pågående smitta medan tre ännu inte har testats för antikroppar.

Det är nu 117 smittade som hålls i isolering. Ytterligare 439 personer är i karantän. En smittad vårdas på Landspítali i Reykjavík.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.