fredag 21 augusti 2020

Isländsk fotbollsspelare i karantän för fjärde gången

För fjärde gången i år tvingas Þórdís Hrönn Sigfúsdóttir till två veckors karantän. Den nya karantänen kommer bara fem dagar efter att hon suttit av den senaste perioden. En i KR:s tränarstab testade i går positivt för covid-19. För Þórdís Hrönn Sigfúsdóttir väntar fjorton dagar utan fotboll. Och för klubben blir det den tredje karantänen.

KR från Reykjavík ligger näst sist i den isländska damfotbollens högsta division. Klubben har efter åtta omgångar tagit sju poäng. Men KR har en match mindre spelad än åtta av de övriga lagen i serien.

Avståndet upp till serieledande Breiðablik - som har tagit maximala 27 poäng och har gjort 42 mål utan att släppa in ett enda under de nio första omgångarna - är alltså 20 poäng. KR lär knappast bli isländska mästare. Men däremot ser Þórdís Hrönn Sigfúsdóttir ut att kunna bli isländsk mästare i karantän.

En i KR:s tränarstab testade i går positivt för covid-19. Det ledde till att hela laget sattes i karantän. Gårdagens bortamatch mot Selfoss kommer att spelas vid ett senare tillfälle.

När beskedet kom hade Þórdís Hrönn Sigfúsdóttir bara fått röra sig fritt i fem dagar efter att ha gjort sin tredje tvåveckorsperiod i karantän. Nu väntar alltså ytterligare två veckor i karantän.

Þórdís Hrönn Sigfúsdóttir tvingades till karantän första gången redan i mars. I sitt arbete inom vården hade hon haft kontakt med en patient som senare visade sig vara smittad av coronaviruset. I juni mötte KR just Breiðablik - och en av spelarna i motståndarlaget bar ovetande på smittan. Tredje gången var det en av KR:s spelare som smittats.

En redan försenad och upphackad säsong ser alltså ut att bli ännu underligare för KR och Þórdís Hrönn Sigfúsdóttir. Det här är dessutom tredje gången som hela laget måste sitta av två veckor i karantän.

Precis som vid de två senaste karantänerna kommer Þórdís Hrönn Sigfúsdóttir att ha sällskap av en lagkamrat. Hon säger i Fréttablaðið att den första karantänen var den värsta eftersom hon då var ensam. Då var dessutom vädret sämre och det fanns en utbredd rädsla och osäkerhet i samhället:
"Det här är inte särskilt kul men man måste försöka ta det här med optimism. Det räddar en verkligen att ta promenader och att röra sig så mycket som möjligt."
Men faktum är att KR har spelat bra i de matcher som följt direkt efter att karantänen avslutats. Efter att ha förlorat mot Breiðablik den 23 juni dröjde det till den 14 juli innan det var dags för nästa match. Då vann KR borta mot Stjarnan. I omgången därpå blev det oavgjort mot Þróttur den 20 juli följt av en seger mot FH den 24 juli. Fyra dagar senare förlorade KR mot Þór/KA.

Därefter stoppade myndigheterna allt seriespel efter en rad nya fall av coronasmitta. Den 17 augusti var KR tillbaka på planen efter att hela laget varit i karantän för andra gången. Då föll KR med uddamålet mot serietvåan Valur. Þórdís Hrönn Sigfúsdóttir säger i Fréttablaðið att laget har präglats av karantänerna:
"Ja, vi har kommit vrålhungriga till de matcherna. Vi har börjat tro att det här är tränarnas överenskomna råd att få oss i karantän så mycket som möjligt."
Här kan du läsa mer om Þórdís Hrönn Sigfúsdóttirs tredje karantän.