tisdag 11 augusti 2020

Isländsk fotbollsspelare i coronakarantän för tredje gången

För tredje gången tvingas Þórdís Hrönn Sigfúsdóttir till två veckors karantän. I mars var hon som sjukhusanställd i kontakt med en smittad person. I juni spelade hon med KR mot Breiðablik i damfotbollens högsta division. Efter matchen visade det sig att en av motståndarna hade smittats av covid-19. Och nu har en av lagkamraterna testat positivt för covid-19, skriver Vísir.

Ovissheten inom den isländska fotbollen är stor. Alla tävlingsmatcher är på grund av de senaste veckornas virusvåg inställda till och med den 13 augusti. Knattspyrnusamband Íslands, det isländska fotbollsförbundet, har satt den 1 december som slutdatum för seriespelet.

Men för KR:s Þórdís Hrönn Sigfúsdóttir har årets säsong varit ännu underligare. Nu tvingas hon för tredje gången i år till två veckors karantän - utan att hon hittills har smittats av coronaviruset.

Þórdís Hrönn Sigfúsdóttir skrev på för Reykjavíkklubben KR i höstas efter att ha spelat med Kristianstad i damallsvenskan. Tidigare i karriären har hon representerat svenska Älta samt de isländska klubbarna Þór/KA, Stjarnan och Breiðablik. Hon debuterade i den högsta serien just med Breiðablik 2009. Hon har dessutom gjort landskamper både på junior- och seniornivå.

Redan i mars - när den första vågen av coronaviruset drabbade Island - fick Þórdís Hrönn Sigfúsdóttir sitta i karantän i två veckor. I sitt arbete inom vården hade hon ovetande varit i kontakt med en person som senare skulle visa sig vara smittad av covid-19.

I juni var det dags igen. En av Breiðabliks spelare hade återvänt hem från USA och visade sig vara smittad av coronaviruset - trots att hon testade negativt på flygplatsen i Keflavík. Þórdís Hrönn Sigfúsdóttir spelade hela matchen för KR. När beskedet om smittan kom sattes hela KR i karantän.

Nu är det en av de egna lagkamraterna som har smittats av covid-19. Det betyder att hela KR:s damlag för andra gången i sommar tvingas till två veckors karantän. Þórdís Hrönn Sigfúsdóttir berättar för Vísir att hon tillbringade den förra karantänen ihop med lagkamraten Lára Kristín Pedersen. De kommer att göra varandra sällskap även den här gången:
"Det här är inte det roligaste som man kan göra. Jag är ganska mycket av en social varelse så det är inte lite speciellt att behöva hålla sig ifrån alla. Man behöver samtidigt vara positiv igenom det här. ... Om jag skulle vara ensam igen så skulle det vara värre."
Þórdís Hrönn Sigfúsdóttir säger till Vísir att hon tillbringar tiden i karantän med att koppla av, äta god mat och titta på film. Hon tar också cykelturer men ser till så att hon håller två meters avstånd:
"Man måste tänka så att alla i samhället kan få det här viruset. Det går inte att döma någon utifrån att vara en människa som smittar någon eller skickar någon i karantän. Det är inget att skämmas för."
Än så länge tror sig förbundet kunna hinna med årets säsong. Men om de restriktioner som skärptes den 31 juli förlängs ytterligare efter den 13 augusti - som var det slutdatum som då sattes - krymper utrymmet för att genomföra seriespelet som planerat. Þórdís Hrönn Sigfúsdóttir säger till Vísir att hon hoppas på att serien ska kunna spelas klart:
"Det är inte världens undergång om vi inte hinner avsluta serien men det vore naturligtvis mycket tråkigt. Man vill hellre att alla är vid god hälsa än att spela fotboll - det är faktiskt viktigare."
Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.