onsdag 26 augusti 2020

Isländska ministrar testar negativt för covid-19 igen

De nio isländska ministrar som åt lunch på Hótel Rangá i tisdags behöver inte längre hålla sig hemma och undvika andra människor. De testades på nytt för covid-19 i måndags - och ingen av dem hade smittats av coronaviruset. På fredag lättar Island på restriktionerna för idrott och kultur. Flera teatrar räknar nu med att kunna öppna i september.

Fem nya fall av coronaviruset rapporterades på Island i går. Ytterligare fyra personer testade positivt för covid-19 vid gränsen. De proverna har dock inte analyserats för antikroppar än. I nuläget är det 114 smittade som hålls i isolering. Ytterligare 989 personer är i karantän.

Men de nio ministrar som åt lunch på Hótel Rangá i tisdags behöver inte längre hålla sig hemma och undvika andra människor. Efter ministrarnas lunch var det en anställd som visade sig vara smittad av viruset. Därefter har en lång rad nya fall kunnat kopplas till hotellet.

Ministrarna träffade aldrig den smittade. Men de nio som var på plats testades ändå eftersom det inte kunde uteslutas att de hade kommit i kontakt med smittan. Det första testet gjordes i fredags och det andra i måndags. I väntan på testerna har de alltså fått sköta sina jobb hemifrån.

Nu kan de dock arbeta som vanligt. Även i den andra omgången var samtliga tester negativa. Det uppger regeringen i ett pressmeddelande.

På fredag lättar Island på restriktionerna för idrott och scenkonst. Beslutet har fattats av hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir efter rekommendation från statsepidemiologen Þórolfur Guðnason. Reglerna gäller enligt ett pressmeddelande i två veckor framåt.

Det rör sig inte om några dramatiska lättnader. Men de innebär en nystart för idrotten och scenkonsten. Skälet är att förbudet mot kroppskontakt hävs - vilket påverkar såväl sporten som kulturen.

Förbudet slopas för alla idrotter samt scenkonst, musik och film. Det betyder att dessa grupper nu kan träna och repetera. Repetitioner inom teatern har visserligen pågått under coronakrisen. Men då har skådespelare och andra inte fått röra varandra.

Dessutom blir det något lättare att släppa in publik på kulturevenemang. Taket på hundra deltagare finns kvar. Men tvåmetersregeln gäller från och med fredag inte längre personer som inte har starka band till varandra. I dagsläget är det endast personer som delar bostad som inte omfattas av tvåmetersregeln.

Idrott med publik blir inte tillåtet. Men teatrar och andra kulturarenor räknar med att komma igång i september och då spela inför publik. De är dock skyldiga att ta hänsyn till tvåmetersregeln och det tillåtna antalet besökare.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.