tisdag 25 augusti 2020

Katrín Jakobsdóttir: Alla åtgärder ska värna liv och hälsa

Kampen mot coronaviruset är långt ifrån över. Och beslutet att skärpa inresereglerna var inte enkelt - men nödvändigt för att skydda invånarnas hälsa och det vardagliga livet på Island. Det skriver statsminister Katrín Jakobsdóttir i Morgunblaðið. Målet är att tillvaron så snart som möjligt ska kunna återgå till det normala.

Den 28 februari i år fick Island det första bekräftade fallet av covid-19. Sedan dess har det snart gått ett halvår. Efter att nästan ha varit fritt från viruset under försommaren har antalet fall ökat kraftigt de senaste veckorna. Den 19 augusti skärpte Island inresereglerna. Åtgärden kommer att slå hårt mot den redan pressade turistnäringen.

Debatten om regeringens hantering av krisen har fått ett nytt tonläge de senaste dagarna. Allt fler politiker har ifrågasatt beslutet att införa så långtgående restriktioner. Inte minst inom Självständighetspartiet finns ett missnöje med vad som betraktas som inskränkningar av en rad medborgerliga rättigheter.

Statsminister Katrín Jakobsdóttir skriver i Morgunblaðið att hon välkomnar debatten om regeringens hantering av coronakrisen. Men hon tror att det kommer att dröja länge innan den är över:
"Isländska regeringens politik har varit tydlig från början: att skydda människors liv och hälsa och säkra ett så normalt förlopp som möjligt för hela samhället. Alla våra åtgärder återspeglar denna ledstjärna och siktar på att skydda allmänhetens intressen på Island på bästa sätt."
Hon skriver att det var en besvikelse att på nytt behöva skärpa restriktionerna. Under senvåren och försommaren började många islänningar hoppas på en återgång till ett normalt liv. Men när smittan på nytt kom in i landet och samtidigt drabbade allt fler utomlands var det enligt Katrin Jakobsdóttir nödvändigt att ingripa. Åtgärderna nu var inte hårdare än vad som ansågs vara behövligt:
"Regeringens bedömning var dock att fem dagars restid över gränsen var en mindre inskränkning av rättigheter än vissa av de restriktioner som togs till i våras och hänger över oss om vi misslyckas att hålla viruset i schack."
Enligt Katrín Jakobsdóttir var det uppenbart att turismen skulle drabbas hårt av de nya reglerna. Men utan skärpta kontroller vid gränsen skulle bland annat undervisningen i skolorna, idrottsverksamhet och kulturliv vara hotade. Hon skriver i Morgunblaðið att det är mer än inresereglerna som påverkar turismen - som människors intresse för att resa under en pandemi:
"Hur snabbt människor kommer över Islands gräns är inte det enda som har betydelse."
Katrín Jakobsdóttir testades i går för coronaviruset för andra gången sedan hon i tisdags ätit lunch på Hótel Rangá. En av hotellets anställda visade sig senare vara smittad. Katrín Jakobsdóttirs första test var negativt - och samma resultat fick de övriga ministrar som var med på lunchen.

Sex nya fall rapporterades på Island i går. Flera av dem har koppling till Hótel Rangá - och det rör sig om samma mutation av viruset som de senaste veckorna har smittat över hundra personer. Myndigheterna har fortfarande inte lyckats lokalisera den ursprungliga smittkällan.

Det är nu 117 smittade som hålls i isolering. Ytterligare 919 personer är i karantän.

Färjan Norröna anländer till Seyðisfjörður i dag. Före avresan från danska Hirtshals testades de 162 passagerarna för coronaviruset. Efter att färjan hade lämnat Danmark visade det sig att två personer hade testat positivt.

De har hållits isolerade under resan och tros inte ha kunnat smitta några andra. När Norröna angör Seyðisfjörður i dag kommer de att testas på nytt för att se om de har antikroppar. Det uppger polisen på Facebook.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.