torsdag 6 augusti 2020

Kina skänker ansiktsmasker - och citerar islänningasaga

När Kinas ambassadör Jin Zhijian nyligen träffade Kjartan Már Kjartansson, kommunchef i Reykjanesbær, hade han med sig en gåva. Den kinesiska vänorten Xianyang skänkte 2 000 ansiktsmasker till kommunen. På kartongen fanns både Islands och Kinas flagga. Där fanns också ett citat från Njáls saga om betydelsen av lojalitet.

Kanske har den säkerhetspolitiska dragkampen om Island nu nått kommunnivå. Nyligen twittrade USA:s ambassadör Jeffrey Ross Gunter om hur de två länderna stod enade i kampen mot "det osynliga Kinaviruset". I samma inlägg använde han både Islands och USA:s flagga - något som fick många islänningar att reagera starkt.

Jeffrey Ross Gunter handplockades av president Donald Trump till uppdraget som ambassadör i Reykjavík. I sociala medier ger han entusiastiskt sitt stöd till presidentens politik. Och på samma sätt som Donald Trump lägger han gärna skulden för coronapandemin på Kina.

Samma retorik finns även i Morgunblaðið. Chefredaktören Davíð Oddsson har i ledare anklagat Kina för att ha försökt mörka det första utbrottet av covid-19. Ambassaden svarade genom att hävda att texterna präglades av fientlighet mot Kina.

Nyligen besökte Kjartan Már Kjartansson, kommunchef i Reykjanesbær, den kinesiska ambassaden i Reykjavík. Under mötet överlämnade ambassadören en gåva från kommunens kinesiska vänort Xianyang. Gåvan bestod av 2 000 ansiktsmasker.

Jin Zhijian sade enligt ett pressmeddelande att maskerna skulle användas i den gemensamma kampen mot coronaviruset. De kommer att finnas tillgängliga på olika kommunala institutioner i Reykjanesbær.

Men kanske hade gåvan en politisk dimension. På kartongen fanns både den isländska och den kinesiska flaggan. Kartongen hade också försetts med ett citat från Njáls saga:
"Ber er hver að baki nema sér bróður eigi."
Citatet härstammar från kapitel 152 i sagan. Kári Sölmundarson befinner sig på flykt undan de män som har förorsakat Njálls och hans söners död i en eldsvåda. När han kommer till gården Mörk i Þórsmörk stöter han på paret Björn och Valgerður. Kári söker efter någon som kan hjälpa honom att hämnas - men av Valgerður får han beskedet att Björn knappast är att lita på.

Björns lojalitet sätts på prov när fienderna närmar sig. Valgerðurs bedömning av Björns karaktär visar sig vara fel. Med sin sköld försvarar han Kári och tillsammans fördriver de mordbrännarna. Det är då Kári uttalar sig om Björn:
"Bar om ryggen är den broderlöse."
Den som inte har en bundsförvant i strid är alltså oskyddad. Kári använder här ordet bróðir i betydelsen 'bundsförvant' snarare än 'bror'.

Njáls saga är en av de mest kända islänningasagorna. Kári Sölmundarsons replik citeras ofta - och är också känd bland allmänheten. Det är således ingen slump att Kinas representant på Island väljer just detta citat för att symbolisera en gåva från en vänort till en annan.

Repliken hämtad ur Njáls saga visar inte bara hur Kina vill beskriva relationen mellan länderna - som en djup vänskap mellan förtrogna. Men den kan även tolkas som en metafor för stormakternas kamp om inflytande.

Jeffrey Ross Gunter berättade i samband med utnämningen att han aldrig hade varit på Island men att han hade vistats i Europa - och därför ansåg han sig ändå ha goda kunskaper om Island. När det nyligen blev känt att han ville få bära vapen förklarade amerikanska myndigheter för honom att värdlandet sannolikt skulle betrakta det som en förolämpning.

Kina fiskade i stället upp ett citat ur en islänningasaga. Det var knappast valt av en slump. Greppet kan framstå som väl uppenbart. Men i jämförelse med Jeffrey Ross Gunters agerande är citatet från Njáls saga närmast ett under av subtilitet och tonträff.

Här kan du läsa mer om Jeffrey Ross Gunter och här kan du läsa mer om Kinas reaktion på Davíð Oddssons ledare.