lördag 1 augusti 2020

Krossneslaug byggs ut med nya omklädningsrum

Omklädningsrummen i Krossneslaug i Árneshreppur ska byggas ut rejält. Dessutom ska det inrättas ett särskilt utrymme för personal. Ungmennafélagið Leifur heppni har fått närmare 14 miljoner isländska kronor för utbyggnaden. Arbetet ska vara klart till nästa sommar. Det rapporterar Litlihjalli.

Krossneslaug vid Norðurfjörður i Árneshreppur brukar rankas som ett av Islands bästa bad. Under sommarmånaderna är det allt fler turister och sommargäster som besöker badet. Då brukar också kommunen ha en anställd på plats.

Under de månader då vägen till Árneshreppur är oframkomlig kan det däremot gå lång tid mellan gästerna. Vägen till badet plogas inte under vintern och det brukar vara mödosamt att ta sig fram till fots från Norðurfjörður eftersom snötäcket ofta är tjockt. Några gånger varje vinter brukar dock de bofasta gemensamt försöka ta sig till badet.

På somrarna kan det dock bli trångt i omklädningsrummen. Krossneslaug har inte byggts ut sedan badet stod klart 1954. Nu har Ungmennafélagið Leifur heppni fått bidrag på totalt 13 880 000 isländska kronor för en utbyggnad. Pengarna kommer från två projekt inom glesbygdsmyndigheten Byggðastofnun.

Utbyggnaden består enligt Litlihjalli i större omklädningsrum. Det ska också bli ett personalutrymme. Utbyggnaden har ritats av Guðlaugur Maríasson från Fell, en av alla de gårdar i kommunen som numera bara används som sommarbostad.

Arbetet påbörjas under augusti och ska vara klart till nästa sommar.

Här kan du läsa mer om Krossneslaug.