tisdag 4 augusti 2020

Landsbygden i protest mot höga matpriser i Krambúðin

I Reykjahlíð och Búðardalur har livsmedelsjätten Samkaup ändrat koncept. I de enda dagligvarubutikerna på orten har priserna höjts samtidigt som öppettiderna har förlängts. Men bland lokalbefolkningen är missnöjet stort. De hävdar att sortimentet har anpassats efter turister och kräver förändringar. Även kommunpolitiker har gett sig in i kampen.

Samkaup är en jätte inom dagligvaruhandeln på Island. I kedjan ingår butikerna Kjörbúðin, Krambúðin, Nettó, Iceland och Samkaup Strax. På många mindre orter driver Samkaup den enda mataffären. I både Reykjahlíð och Búðardalur har Kjörbúðin fått ge plats åt Krambúðin - en förändring som både lokalbefolkning och politiker protesterar mot.

Krambúðin finns på tjugo platser i landet. En majoritet av butikerna finns i huvudstadsregionen. Men Krambúðin är i flera samhällen den enda butiken på orten.

I Búðardalur och Reykjahlíð har nyligen konceptet Kjörbúðin ersatts av Krambúðin. Det innebär längre öppettider - men också högre priser. Dessutom har sortimentet förändrats. I Krambúðin finns ett större utbud av färdigmat, godis och snacks. Från ägarens sida talas det om en medveten turistanpassning av sortimentet.

Inför omgörningen fick kunderna beskedet att priserna skulle höjas med drygt 7 procent i snitt. På bägge orterna hävdar de att många basvaror har blivit betydligt dyrare än så.

Butiksfrågan behandlades nyligen i kommunfullmäktige i Dalabyggð. Enligt en egen undersökning skulle priserna på ett urval av 52 varor ha höjts med i snitt 25 procent efter övergången till Krambúðin i Búðardalur.

Politikerna i fullmäktige uppmanar Samkaup att se över prissättningen. I ett uttalande skriver de att en livsmedelsbutik är en nödvändighet för invånarna i regionen. Prishöjningarna drabbar främst dem som inte har möjlighet att åka någon annanstans för att handla. Vidare anser de att det nya konceptet inte tar hänsyn till lokalbefolkningens behov.

Även i Skútustaðahreppur har omgörningen blivit en politisk fråga. Krambúðin i Reykjahlíð är den enda livsmedelsbutiken i området kring Mývatn. Politikerna i fullmäktige beskriver det nya konceptet som "en blöt trasa i ansiktet" på lokalbefolkningen.

Även fackförbundet Framsýn har gett sig in i debatten och kallar beslutet "oacceptabelt". Under coronakrisen har arbetslösheten i Skútustaðahreppur - där turismen är den viktigaste näringsgrenen - ökat dramatiskt och ligger nu omkring 30 procent. Framsýn anser därför att det är ansvarslöst att samtidigt höja priserna på livsmedel och andra förnödenheter.

Ragnheiður Jóna Leví Grétarsdóttir, som är bosatt i kommunen, har enligt RÚV tagit initiativ till en namninsamling. Kritiken riktas både mot det förändrade sortimentet och priserna. I flera fall hävdar hon att höjningarna har blivit det dubbla mot vad Samkaup aviserade inför konceptändringen.

I Neskaupstaður finns också ett stort missnöje med Samkaup. Här finns redan Kjörbúðin - men enligt många invånare är sortimentet begränsat och priserna höga. Dessutom är lokalerna trånga och undermåliga. I en namninsamling uppmanar lokalbefolkning i stället Samkaup att lansera Nettó på orten. Nettó är livsmedelsjättens lågpriskedja.