söndag 9 augusti 2020

Liverpool är islänningarnas favorit i engelsk fotboll

Nästan hälften av islänningarna följer den engelska klubbfotbollen. Men intresset är starkast hos män. Och Liverpool är inte bara det vanligaste favoritlaget. Liverpools fans på Island är också de mest passionerade. Nästan lika många supportrar har Manchester United. Det visar en undersökning utförd av EMC rannsóknir.

Precis som i Sverige är det många på Island som har växt upp med den engelska fotbollen. De klassiska storlagen har många anhängare. Och det är också många som med stort intresse följer ligafotbollen.

Hela 45,8 procent uppger att de följer engelsk fotboll. Men det är bara 11,4 procent som svarar att deras intresse är riktigt stort.

Intresset är ganska jämnt fördelat när det gäller ålder, bostadsort och inkomstgrupp. Men däremot är skillnaderna stora mellan könen. Det är 69,4 procent av kvinnorna som inte alls följer den engelska fotbollen - jämfört med 39,9 procent av männen. Och det är 20,1 procent av männen som är mycket intresserade - mot 2,2 procent av kvinnorna.

Liverpool kunde tidigt säkra segern i Premier league. Kanske bidrar det till att klubbens fans är särskilt passionerade. Hela 33,5 procent av supportrarna säger att intresset är mycket stort. Motsvarande siffra för Manchester United - som har en ganska bra säsong - är 28,3 procent och för Arsenal - som har det tuffare - 18 procent.

Det är alltså 33,6 procent som har Liverpool som favoritlag i den engelska klubbfotbollen. Näst populärast är Manchester United med 30,2 procent. Därefter följer Arsenal med 10,4 procent, Chelsea med 3,6 procent, Tottenham med 2,5 procent, Everton med 2,4 procent och Leeds med 0,9 procent.

Vidare är det 5,1 procent som håller på något annat lag. Och 11,2 procent följer engelsk fotboll utan att ha något favoritlag.

Liverpool har lika starka sympatier bland män som bland kvinnor. Men det är betydligt fler kvinnor som håller på Manchester United. Män har oftare Arsenal som favoritlag.

Manchester United är populärare bland unga islänningar. I medelåldern är det fler som hejar på Liverpool.