måndag 10 augusti 2020

Majoritet uteställen i Reykjavík trotsar tvåmetersregeln

En majoritet av de restauranger och uteställen som polisen i Reykjavík besökte i lördags kväll respekterade inte tvåmetersregeln. Gästerna var alldeles för många - och de höll inte avstånd. Nu börjar polisen bötfälla ställen som inte efterlever reglerna. Och om överträdelserna är grova kommer de att utrymma och stänga lokalerna.

Coronaviruset fortsätter att sprida sig på Island. Tre nya fall registrerades i landet i går. Samtliga var dock redan i karantän. Totalt är det nu 114 smittade som hålls i isolering. Ytterligare 962 personer är i karantän.

Inom de närmaste dagarna kommer ett besked om vilka restriktioner som kommer att gälla efter den 13 augusti. Men det förefaller inte troligt att det blir några omfattande lättnader. I stället har det talats om att eventuellt skärpa restriktionerna om inte de nuvarande reglerna efterlevs.

Polisen besökte i lördags kväll 24 restauranger, barer och uteställen i Reykjavík. De konstaterade att tvåmetersregeln nonchalerades på 15 av dessa ställen. Många var så överfulla att det var omöjligt att hålla avstånd. Ofta var det trångt både inomhus och utomhus. Besökarna använde inte heller munskydd.

Ägare och personal fick tillsägelser och uppmanades att följa reglerna. Polisen uppger i ett uttalande att de hädanefter kommer att bötfälla ställen som inte efterlever tvåmetersregeln. I allvarliga fall kommer de att utrymmas och stängas i väntan på att ägarna ser till så att verksamheten följer regelverket.

På vissa ställen var det så trångt att polisen inte vågade gå in på grund av smittrisken. Just nu är det 31 isländska poliser som är i karantän. En polis i huvudstadsregionen hålls i isolering efter att ha testat positivt för covid-19.

Polisen besökte i går kväll två restauranger i centrala Reykjavík där tvåmetersregeln inte respekterades. Personal på bägge ställena flyttade på polisens uppmaning bord och stolar så att avståndet mellan gästerna blev tillräckligt.

Myndigheterna har ständigt pekat ut barer och andra nöjesställen som en smittrisk. Nu har de också delvis kunnat spåra en av källorna till den nya coronavågen till en restaurang i Reykjavík. Hela 32 gruppsmittor av olika storlek kan kopplas till denna mutation av viruset. Men vem som förde med sig viruset till restaurangen är fortfarande en gåta.

Men det är inte bara på nöjesställen och restauranger som tvåmetersregeln inte upprätthålls. Polisen har också fått mängder av rapporter om att träningslokaler inte efterlever restriktionerna. Det handlar både om brott mot antalet tillåtna besökare och mot kravet på att desinficera utrustning efter varje användare.

Polisen på Suðurnes kontrollerade i går hur det såg ut i livsmedelsbutiker i regionen. Polisen uppger på Facebook att vissa affärer skötte sig medan det i andra fanns för många besökare eller saknades handsprit. Butikschefer och personal uppmanades att följa regelverket.

Thor Aspelund, professor i biostatistik vid Háskóli Íslands, har uppdaterat prognosen för smittspridningen. Han skriver på Facebook att de närmaste dagarna blir avgörande för utvecklingen. När den nya smittvågen drabbade Island valde myndigheterna att skärpa restriktionerna i ett tidigare skede än i mars. Det skulle kunna bromsa spridningen.

Men Thor Aspelund påpekar att det osäkerheten i prognosen är större nu. Det är fler som testar positivt för covid-19 som inte är i karantän och det finns en rad smittade där källan inte har kunnat spåras.

Regeringen har nu påbörjat förberedelserna för långsiktiga åtgärder i bekämpningen av coronaviruset. Avstampet blir ett arbetsmöte den 20 augusti. Bakom inbjudan står hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir. Efter mötet ska en särskild arbetsgrupp på fem personer utses.

Arbetsgruppen får uppdraget att utforma åtgärder till och med 2021. Syftet är enligt ett pressmeddelande att ta in åsikter från olika håll i samhället för att på så sätt för att hantera konsekvenserna av pandemin på bästa sätt.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.