lördag 22 augusti 2020

Nio isländska ministrar dubbeltestas för covid-19

Nio isländska ministrar måste genomgå dubbla tester för coronaviruset. De tvingas dessutom minimera sina sociala kontakter under de närmaste dagarna. En av de anställda på Hótel Rangá visade sig i går vara smittad av covid-19. De nio ministrarna åt lunch på hotellet i tisdags. Ytterligare sju personer med anknytning till hotellet har smittats.

I tisdags höll regeringen traditionellt ett sammanträde utanför Reykjavík. Den här gången föll valet på Hella på södra Island. Nio av de elva ministrarna åt lunch på Hótel Rangá. Det var bara hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir och socialminister Ásmundur Einar Daðason som inte åt lunch på hotellet.

En anställd på hotellet visade sig i går vara smittad av covid-19. De nio ministrarna kommer enligt ett pressmeddelande att genomgå dubbla tester för coronaviruset. Det första testet genomfördes redan i går medan det andra görs på måndag.

I väntan på resultatet från det andra testet ska ministrarna minimera sina sociala kontakter och hålla sig hemma så mycket som möjligt. Statsminister Katrín Jakobsdóttir skriver på Facebook att myndigheterna reagerade snabbt sedan smittan blivit känd.

Den anställda befann sig aldrig i samma rum som någon av ministrarna. De befinner sig därför enligt myndigheterna i den yttersta riskzonen för dem som skulle ha kunnat smittas. Hade de haft kontakt med den anställda hade de tvingats till en strängare karantän.

Ytterligare sju personer med anknytning till Hótel Rangá har smittats. Det rör sig om gäster och andra som varit på hotellet. Det är ännu oklart hur smittan kom till hotellet. Hótel Rangá valde i går att stänga eftersom nästan samtliga i personalen nu är i karantän. Även de testades för covid-19 under gårdagen.

Totalt tio nya fall av coronaviruset rapporterades på Island i går. Dessutom var det fem personer som testade positivt för covid-19 vid gränsen. En av dessa resenärer hade antikroppar medan fyra ännu inte har fått svar på testet för antikroppar.

Det är nu 120 smittade som hålls i isolering. Ytterligare 535 personer är i karantän.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.