torsdag 6 augusti 2020

Nio nya coronafall på Island - smittkällan har inte spårats

Nio nya fall av coronasmitta rapporterades på Island i går. Och bara en av dessa nio satt i karantän. Försöken att hitta smittkällan till de senaste dagarnas nya fall har fortfarande inte gett resultat. Det kan tyda på att viruset sprids av personer som inte har några symtom. I dag börjar Íslensk erfðagreining därför testa personer som har haft vissa kontakter med smittade.

Kurvan över antalet nya coronafall fortsätter att påminna om utvecklingen i mars. Men det finns en avgörande skillnad. Över hälften av dem som nu är smittade är under 40 år. Unga islänningar tros bry sig mindre om att förebygga smittspridning. Dessutom är de oftare symtomfria när de har smittats.

Statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son sade under gårdagens presskonferens att det skulle kunna vara förklaringen till att myndigheterna fortfarande inte har hittat den smittkälla som gett upphov till majoriteten av de senaste dagarnas fall. Det är alltjämt en gåta hur denna mutation av viruset kom in i landet.

I dag börjar Íslensk erfðagreining att testa personer som har haft vissa kontakter med smittade. Företaget uppger på Facebook att omkring 600 personer har kallats. Det handlar både om testning av personer som redan är i karantän och personer som haft mindre kontakter och därför inte har satts i karantän. Förhoppningen är att kunna lokalisera smittkällan - och troligtvis rör det sig om en smitta som har förts vidare i flera led.

I dag träffar Þórólf­ur Guðna­son, civilförsvarschefen Víðir Reynisson och Alma D. Möller, generaldirektör för Embætti landlæknis, kultur- och utbildningsminister Lilja Alfreðsdóttir för att diskutera skolstarten. Þórólf­ur Guðna­son har tidigare sagt att han inte vill ställa in undervisningen i för- och grundskolan.

Däremot är det troligt att tvåmetersregeln och taket på 100 deltagare vid sammankomster kommer att gälla gymnasieskolan och universitet. Om de inte får något undantag från dagens bestämmelser kan det leda till att många behöver gå över till digital undervisning.

Han har också tagit ställning mot andningsskydd om det inte rör sig om trånga miljöer där inte tvåmetersregeln kan upprätthållas. Men i samband med skolstarten öppnar han för ett krav på andningsskydd även på stadsbussar. Skälet är att det då blir betydligt fler som åker kollektivt.

Under dagen kommer Þórólf­ur Guðna­son även att diskutera provtagningen av ankommande resenärer med hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir. Testkapaciteten på Landspítali i Reykjavík är 2 000 prover om dagen. Den har överskridits flera gånger under de senaste dagarna.

Þórólf­ur Guðna­son kommer att föreslå något slags ändring av testningen. Regeringens sista utväg är att begränsa antalet turister som får resa in i landet. Det har ryktats om att Íslensk erfðagreining åter skulle börja testa resenärer i väntan på att Landspítali får ökad kapacitet i oktober.

Nio nya fall av coronaviruset rapporterades i landet i går. Sju av de smittade var hemmahörande i huvudstadsregionen medan en var bosatt i Vesturland och en i Austurland - vilket betyder att det inte längre finns några smittfria regioner på Island.

Bara en av de nio som testade positivt för covid-19 var i karantän. Och det är alltså samma mutation av viruset som fortsätter att sprida sig i det isländska samhället.

Nu är 91 smittade i isolering medan 746 personer är i karantän. Sjukvården har nu inte längre några coronapatienter. Den enda smittade som vårdats på Landspítali i den här vågen har skrivits ut från sjukhuset.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.