söndag 9 augusti 2020

Ny masstestning för coronaviruset på Västmannaöarna

En man i 30-årsåldern vårdas i respirator på Landspítali i Reykjavík. Mannen smittades av coronaviruset på Västmannaöarna förra helgen. Ytterligare två personer med koppling till samma plats har nu testat positivt för covid-19. I morgon börjar Íslensk erfðagreining masstesta på Västmannaöarna för att undersöka virusets utbredning.

För andra gången ser det ut att kunna finnas en omfattande spridning av coronaviruset på Västmannaöarna. En man i 30-årsåldern smittades av covid-19 förra helgen under ett besök på Hemön. Mannen vårdas nu i respirator på Landspítali i Reykjavík.

Två nya fall rapporterades i går med koppling till samma utbrott. Dessutom är 75 personer bosatta på Västmannaöarna i karantän.

Íslensk erfðagreining börjar i dag masstesta öbor för covid-19. Polisen uppger på Facebook att syftet är att undersöka virusets utbredning på Västmannaöarna.

Tre nya fall - varav två på Västmannaöarna - rapporterades i landet i går. Två av dem var redan i karantän. Dessutom testade fyra personer positivt för covid-19 vid gränsen. Två av dessa hade pågående smittor medan två tester för antikroppar ännu inte har analyserats.

Nu hålls 112 smittade i isolering. Ytterligare 946 är i karantän.

Testningen av resenärer vid gränsen inleddes den 15 juni. Sedan dess har totalt 77 819 resenärer testats. Provtagningen i landet började i februari och har genomförts av Landspítali och Íslensk erfðagreining. Där har sammanlagt 77 899 tester utförts. Det är troligt att testningen vid gränsen går förbi i antal redan i dag.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.