fredag 14 augusti 2020

Piratpartiet rusar och Gröna vänstern rasar i ny mätning

Piratpartiet ökar i den senaste mätningen från Gallup till den högsta opinionssiffran på drygt tre år. Stödet stiger till 13,9 procent - en uppgång med hela 3,2 procentenheter. Gröna vänstern tappar nästan lika mycket och får nu 10,9 procent. Även stödet för de två övriga regeringspartierna - Självständighetspartiet och Framstegspartiet - minskar.

Stödet för såväl regeringen som de tre koalitionspartierna krymper i Gallups senaste mätning. Regeringens popularitet steg efter coronautbrottet till de högsta siffrorna på två år. Nu har stödet för koalitionen mellan Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet sjunkit tre månader i följd.

Nu är det enligt Gallup 55,4 procent som står bakom regeringen. Stödet har minskat med 1,4 procentenheter sedan den mätning som Gallup utförde för en månad sedan.

Dessutom sjunker stödet för de tre regeringspartierna. Gröna vänstern är mätningens stora förlorare och backar med 2,7 procentenheter till 10,9 procent.

Nedgången för Självständighetspartiet och Framstegspartiet är mindre. Självständighetspartiet minskar med 0,8 procentenheter till 23,2 procent medan Framstegspartiet förlorar 1 procentenhet till 7,6 procent.

Undersökningens stora vinnare är Piratpartiet som ökar med 3,2 procentenheter till 13,9 procent. Siffran är partiets bästa hos Gallup på drygt tre år.

I övrigt är förändringarna små. Socialdemokraterna behåller positionen som näst största parti efter Självständighetspartiet. Stödet minskar med 0,1 procentenhet till 14,8 procent.

Renässans får 10,8 procent - en tillbakagång med 0,3 procentenheter. Centerpartiet ökar med 0,4 procentenheter till 10,6 procent.

Folkets parti har inte klarat alltingets femprocentsspärr på nitton månader. Nu närmar sig partiet spärren och ökar med 0,7 procentenheter till 4,3 procent.

Islands socialistparti hamnar under spärren för femte månaden i följd. Partiet ligger still på 3,8 procent.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.