tisdag 25 augusti 2020

Polisen jagar tjuvar som stal två ton frysta räkor

I lördags morse möttes anställda på räkfabriken Meleyri i Hvammstangi av en oväntad syn. Någon hade brutit sig in i lokalerna under natten - och stulit omkring två ton frysta räkor. Partiet har ett värde på fem till sex miljoner isländska kronor. Under inbrottet stal tjuvarna omkring 200 fulla lådor med räkor.

Polisen i Norðurland vestra utreder nu en mycket sällsynt typ av inbrott. I lördags morse upptäcktes det att omkring 200 lådor med djupfrysta räkor stulits från Meleyris fabrik i Hvammstangi. Någon hade brutit sig in i den fryscontainer där räkorna förvarades i väntan på att levereras till kunder.

Baldvin Þór Bergþórsson är den som leder arbetet på räkfabriken. Han säger till RÚV att partiet har ett värde på fem till sex miljoner isländska kronor:
"Det är rätt mycket. ... Det blir inte lätt att omsätta det här."
Baldvin Þór Bergþórsson anser att tjuvarna måste ha varit väl förberedda för inbrottet. Räkorna packas i lådor som rymmer tio kilo. Totalt stal de alltså omkring 200 lådor med djupfrysta räkor. De orsakade inga stora skador under inbrottet.

Än så länge har polisen inga spår efter räktjuvarna. De håller dock på att gå igenom bilder från övervakningskameror i området. De uppmanar också personer som kan ha sett något misstänkt vid Meleyri under fredagskvällen och lördagsmorgonen att kontakta polisen.

Stefán Vagn Stefánsson, polischef i Norðurland vestra, säger i Morgunblaðið att det är uppenbart att tjuvarna visste vad de var ute efter. Inbrottet måste ha föregåtts av viss planering:
"Du lägger inte två kilo räkor i familjebilen och åker iväg. Du behöver något transportfordon, ett förvaringsställe och någon köpare. Även om man inte kan bevisa det så kan man tänka sig att det här inte är tänkt som privatkonsumtion."
Stefán Vagn Stefánsson uppmanar i RÚV personer som får erbjudanden om att köpa djupfrysta räkor till låga priser att kontakta polisen.