lördag 22 augusti 2020

Sjukhuset i Akureyri börjar analysera tester för covid-19

Det kan ta två dagar innan coronatester som utförs i Akureyri analyseras i Reykjavík. Men inom kort ska tester för covid-19 börja analyseras i Akureyri. Då ska svaren komma betydligt snabbare. Sjukhusets virologiska avdelning ska få utrustning för att kunna ta hand om testerna. På sikt ska sjukhuset även kunna analysera prov från Egilsstaðir och Seyðisfjörður, rapporterar RÚV.

Tester för covid-19 som görs i Akureyri prioriteras när de analyseras på Landspítali i Reykjavík. Men ibland kan det ändå ta två dagar innan svaret kommer. Ett prov som lämnas in i Akureyri på kvällen flygs inte till Reykjavík förrän morgonen därpå. Om det är mycket att göra kan det dröja till nästa morgon innan det kommer ett besked.

Nu ska sjukhuset i Akureyri få möjlighet att analysera tester för covid-19 och andra virus. Sjukhusets virologiska avdelning håller på att byggas ut med analysutrustning.

Hildigunnur Svavarsdóttir, som är chef för sjukhusets akut- och utvecklingsenhet, säger till RÚV att kapaciteten inte kommer att bli lika hög som på Landspítali. Men hon anser att det är nödvändigt att det finns möjligheter att analysera tester även i Akureyri:
"I första hand för att ha en ersättare till huvudstadsregionen och för att vara redo här i Norðurland och i vårt upptagningsområde att kunna analysera dessa tester."
Om testerna kan analyseras i Akureyri blir inte provtagningen längre beroende av transporter. Hildigunnur Svavarsdóttir säger till RÚV att sjukhuset i Akureyri också skulle kunna analysera coronatester som utförs i Egilsstaðir och i anslutning till färjan Norrönas ankomst till Seyðisfjörður:
"Då är det naturligtvis en möjlighet för oss att ta en del av de testerna."
Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.