måndag 24 augusti 2020

Styrande koalition får egen majoritet i Reykjavík

De två största partierna i Reykjavík backar. Både Självständighetspartiet och Socialdemokraterna har förlorat väljarstöd sedan valet 2018. Trots Socialdemokraternas tillbakagång stärker den styrande koalitionen sin ställning. De tre samarbetspartierna Renässans, Gröna vänstern och Piratpartiet går alla framåt. Det visar en mätning utförd av Zenter på uppdrag av Fréttablaðið.

Mandatperioden i Reykjavík är nu inne på sin andra halva. Efter valet i maj 2018 bildade Socialdemokraterna koalition med Piratpartiet, Gröna vänstern och Renässans. De fyra partierna fick tillsammans 46,4 procent av rösterna - vilket gav dem 12 av 23 platser i fullmäktige.

Valet var ett misslyckande för Självständighetspartiet. Visserligen blev partiet störst i kommunen men det räckte inte för att återta makten. Nu har partiet varit i opposition ända sedan 2010. Och det ser ut som att Självständighetspartiet är ännu längre bort från att styra Islands största kommun.

Självständighetspartiet behåller ställningen som största parti. Stödet är 23,4 procent - en tillbakagång med 7,4 procentenheter jämfört med valresultatet.

Även Socialdemokraterna minskar rejält. Partiet får nu 19,4 procent - en nedgång med 6,5 procentenheter.

Men de tre samarbetspartierna går alla framåt. Piratpartiet är nu tredje störst i kommunen med 15,9 procent - en ökning med hela 8,4 procentenheter. Partiet har alltså mer än fördubblat väljarstödet sedan valet våren 2018.

Mätningens andra stora vinnare är Gröna vänstern som nu får 11,4 procent. Sedan valet har partiet ökat med 6,8 procentenheter.

Renässans går också framåt. Partiet har nu stöd av 11,2 procent av väljarna, en uppgång med 3 procentenheter.

Ytterligare två partier har tillräckligt stöd för att klara spärren till fullmäktige. Islands socialistparti får 7,1 procent, en ökning med 0,7 procentenheter. Centerpartiet får 4,8 procent, en minskning med 1,3 procentenheter.

Folkets parti backar med 1,4 procentenheter till 2,9 procent. Det räcker inte till något mandat. Nedanför spärren finns också Framstegspartiet med 2,6 procent.

Koalitionen mellan Socialdemokraterna, Piratpartiet, Gröna vänstern och Renässans får tillsammans 57,9 procent mot 46,4 procent i valet. Om detta hade varit ett valresultat hade de fyra samarbetspartierna fått 15 av 23 mandat i kommunfullmäktige.

Självständighetspartiet får sex mandat, Socialdemokraterna fem, Piratpartiet fyra, Gröna vänstern och Renässans tre var samt Islands socialistparti och Centerpartiet ett var.

Både Självständighetspartiet och Socialdemokraterna förlorar två mandat medan Piratpartiet och Gröna vänstern vinner två mandat. Renässans vinner ett mandat.