torsdag 27 augusti 2020

Två stora jordskalv skakar Grindavík

Illustration: Veðurstofa Íslands
Ett jordskalv med en magnitud på 4,2 skakade Grindavík och stora delar av sydvästra Island i går eftermiddag. Det föregicks av ett skalv som uppmättes till 3,7. Sedan den senaste jordskalvssvärmen i området började för en dryg månad sedan har över 5 000 skalv inträffat. Den troliga förklaringen till skalven är magmarörelser.

Det har nästan gått 800 år sedan det senaste vulkanutbrottet på Reykjanes. Men under 2020 har tecknen på vulkanisk aktivitet blivit allt fler. En kraftig och långvarig jordskalvssvärm inleddes i januari. De flesta skalven inträffade nära fjället Þorbjörn norr om Grindavík.

Myndigheterna har nu haft förhöjd beredskap i området i sju månader. I samband med skalvserien påbörjades en snabb landhöjning vid Þorbjörn. Den troligaste förklaringen var magmainskott på några kilometers djup.

Efter en tids lugn eskalerade aktiviteten på nytt den 19 juli. De kraftigaste skalven inträffade i jordskalvssvärmens inledning. Det största hade en magnitud på 5,1 och kändes på stora delar av södra och västra Island. Sedan dess har över 5 000 jordskalv inträffat i området.

Två stora skalv inträffade i närheten av Grindavík i går. Bägge hade epicentrum vid Fagradalsfjall ungefär en mil nordost om staden.

Det första större skalvet ägde rum 13.43 och uppmättes till 3,7. Det andra hade en magnitud på 4,2 och inträffade 16.15.

De följdes av tre större efterskalv som även de var större än 3. Bara under gårdagen inträffade över 400 skalv i området.

I Grindavík med omnejd rapporterades en del mindre materiella skador när föremål föll från väggar och hyllor. De större skalven kändes i bland annat Keflavík, Reykjavík och Akranes. Och det största skalvet kändes även så långt bort som i Stokkseyri och på Hemön.

Även gårdagens skalv tros bero på magmarörelser på några kilometers djup. I nuläget finns dock inget som tyder på att någon vulkanisk aktivitet skulle vara nära förestående. Men de flesta experter tror att det bara är en tidsfråga innan utbrottet kommer. Däremot är det omöjligt att säga när det kommer att inträffa.

Natten var förhållandevis lugn i området. Det största skalvet hittills under torsdagen inträffade 5.06 och uppmättes till 2,9.

Här kan du läsa mer om jordskalven vid Grindavík.