söndag 2 augusti 2020

Uppmanade svart spelare åka hem till Namibia - stängs av

Fem matchers avstängning blev domen för den spelare i Skallagrímur som kallade en svart spelare i Berserkir "apekatt" och uppmanade honom att "åka tillbaka hem till Namibia". Men klubben går ett steg längre än det isländska fotbollsförbundet - och stänger av honom resten av säsongen. Samma spelare har tidigare straffats för rasistiska uttalanden.

Den 10 juli tog Skallagrímur från Borgarnes emot Berserkir från Reykjavík på hemmaplan i den isländska herrfotbollens femte division. Berserkir reagerade starkt när en spelare i Skallagrímur kallade en svart spelare i motståndarlaget för "apekatt" - ett tillmäle som han dessutom upprepade. Han uppmanade också spelaren att "åka tillbaka hem till Namibia".

Huvuddomaren talade inte isländska och förstod därför inte vad som sades på planen. De assisterande domarna såg inte händelserna. KSÍ, det isländska fotbollsförbundet, har därför med hjälp av spelare och funktionärer från både Skallagrímur och Berserkir utrett förloppet.

Skallagrímur stängde av spelaren i väntan på domen från KSÍ. Spelaren själv bad om ursäkt och sade i ett uttalande att kommentarerna inte syftade till att vara rasistiska. De var oförlåtliga men det var medierna som hade tolkat dem som rasistiska.

Förbundet valde att stänga av spelaren i fem matcher. I beslutet skriver KSÍ att det rör sig om ett disciplinbrott. Tävlingsreglerna säger att den som gör sig skyldig till rasism inte bara ska stängas av från spel i minst fem matcher utan dessutom inte får besöka hemmaarenan under avstängningen. Skallagrímur ska också betala 100 000 isländska kronor i skadestånd till förbundet.

Men klubben går ett steg längre. Styrelsen uppger i ett pressmeddelande att spelaren stängs av resten av säsongen. Skallagrímur beklagar händelsen och skriver att kommentarer av rasistisk natur inte kommer att tolereras på något sätt.

Det är inte första gången som samma spelare stängs av på grund av rasistiska kommentarer. Han stod i publiken i Blönduós 2015 när Kormákur/Hvöt - som han också representerade samma säsong - mötte KB. De uttalanden han då fällde ledde enligt Fótbolti till två års avstängning från arenan. Den gången var kommentarerna riktade mot en av de assisterande domarna.