fredag 14 augusti 2020

Vill börja redovisa coronasmitta på Island på kommunnivå

Börja redovisa antalet coronafall på kommunnivå - och när det är möjligt till och med på postnummernivå. Det anser Íris Róbertsdóttir, kommunchef på Västmannaöarna. Hon anser att dagens statistik på regionnivå är för trubbig. Om redovisningen av antalet smittade blir mer detaljerad kommer den i sig att bidra till minskad smittspridning.

Västmannaöarna är en av de isländska kommuner som har drabbats hårdast av coronautbrottet. Under den första vågen smittades mer än hundra öbor efter en handbollsmatch. I den våg som drabbat Island de senaste veckorna har ett antal nya fall upptäckts. De nya fallen kopplas till smittspridning under en festhelg.

Ytterligare två nya fall på Västmannaöarna rapporterades i går. Polisen skriver på Facebook att det nu finns sex smittade i kommunen som hålls i isolering. Dessutom sitter 76 personer i karantän. De två smittade var redan i karantän.

När läget på Västmannaöarna var som mest bekymmersamt under våren fick inga sammankomster ha fler än tio deltagare. Efter masstestning och karantän för mer än var tionde invånare - däribland kommunchefen Íris Róbertsdóttir som hade umgåtts med en smittad - fick myndigheterna kontroll över utbrottet.

Íris Róbertsdóttir vill nu att myndigheterna börjar redovisa statistik på kommunnivå. Och om det är möjligt vill hon få information om antalet smittade på postnummernivå. Hon säger till Vísir att mer detaljerade upplysningar om virusets utbredning skulle ha positiv inverkan på människors beteende för att förhindra ytterligare smittspridning:
"När du får så mycket information om din närmiljö då är det en förebyggande åtgärd. Då vet du att det finns smitta i mitt närområde - jag måste se upp."
Hon är kritisk mot att huvudstadsregionen redovisas just så. Íris Róbertsdóttir säger till Vísir att hon tror att det är stor skillnad i attityden på Västmannöarna - som särredovisas i statistiken eftersom det är den enda kommunen i landet som också är ett eget polisdistrikt - och kommunerna i Reykjavíkområdet:
"Jag ser upp när jag går in i butiker och det påminner mig att efterleva det som jag har uppmanats. Men när det här är i 'huvudstadsregionen' eller 'i det här stora området' så är det inte nära mig."
Totalt sex nya fall av coronaviruset rapporterades i landet i går. Det är nu 116 smittade som hålls i isolering. Dessutom är 720 personer i karantän.

En 31-årig man vårdas alltjämt på Landspítali i Reykjavík för covid-19. Men han fick i går lämna intensivvårdsavdelningen eftersom han inte längre hade behov av respirator.

Ytterligare fyra personer testade positivt för covid-19 vid gränsen. Inget av proverna har ännu analyserats för antikroppar.

Karl G. Kristinsson, överläkare på Landspítali, sade under gårdagens presskonferens att sjukhusets analyskapacitet kommer att öka till omkring 5 000 prover om dagen under nästa vecka. Då flyttar delar av sjukhusets virologiska avdelning till Íslensk erfðagreinings lokaler i Reykjavík. Sjukhuset får då tillgång till företagets utrustning och kan därmed analysera fler tester.

I dag blir det åter tillåtet att utöva idrotter med kroppskontakt. Men det blir utan publik. Civilförsvarschefen Víðir Reynisson sade under presskonferensen att matcher åtminstone inledningsvis kommer att spelas inför tomma läktare.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.