tisdag 22 september 2020

100 coronafall kopplade till två barer i Reykjavík

30 nya fall av coronaviruset rapporterades på Island i går. Omkring hälften av dem kan kopplas till The Irishman Pub och Brewdog i Reykjavík. Drygt hundra personer tros nu ha smittats på dessa två barer. Gemensamt är att de smittade har drabbats av en mutation av viruset som fördes in av två franska turister som struntade i reglerna om isolering.

De senaste dagarna har antalet nya fall av coronaviruset skjutit i höjden. I centrum för utbrottet finns The Irishman Pub och Brewdog, två barer i centrala Reykjavík. Under 11 och 12 september spreds smittan på dessa två ställen. Det är inte klart hur smittspridningen gick till - men smittade fanns på bägge ställena.

Statsepidemiologen Þórólfur Guðnason sade under gårdagens presskonferens att drygt hundra personer har smittats genom The Irishman Pub och Brewdog. Spridningen har skett trots att barerna har följt reglerna om hygien.

Hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir valde i går att följa Þórólfur Guðnasons rekommendation om att hålla barer, pubar och uteställen i Reykjavíkområdet stängda hela veckan. Stängningen gäller enligt ett pressmeddelande till och med den 27 september.

Den mutation som nu breder ut sig i det isländska samhället fördes in i landet i mitten på augusti av två franska turister. De testade positivt för coronaviruset vid inresan till Island. Men enligt Þórólfur Guðnason följde de inte kraven på isolering. Genom att bryta mot reglerna kan de alltså ha orsakat omfattande smittspridning.

Þórólfur Guðnason konstaterade under presskonferensen att brott mot smittskyddsreglerna straffades med böter. Han ville dock inte berätta exakt hur de två franska turisterna hade hanterats.

30 nya fall av coronaviruset rapporterades på Island i går. Enligt Þórólfur Guðnason kunde ungefär hälften kopplas till The Irishman Pub eller Brewdog.

Det är nu 242 smittade som hålls i isolering. Två coronapatienter vårdas på Landspítali i Reykjavík. Deras tillstånd är inte allvarligt. Dessutom är 2 102 personer i karantän. De senaste dagarna har den listan fyllts på med bland annat 175 personer från Akranes som tränat på ett gym där en person bar på smittan.

Ytterligare 2 092 personer är i karantän i väntan på det andra coronatestet efter att ha rest in till Island.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.