måndag 28 september 2020

Barer i Reykjavík får bara öppna för sittande gäster

Pubar, barer och uteställen i Reykjavíkområdet får i dag öppna på nytt. Men de får bara servera sittande gäster. Och de måste dessutom säkra god luftkvalitet och låg ljudvolym. Det innebär att det är slut på hög musik - eftersom det ökar risken för droppsmitta när människor försöker överrösta den. De nya reglerna gäller i tre veckor framåt.

Efter att ha tvingats hålla stängt i en dryg vecka får i dag pubar, barer och nöjesställen i huvudstadsregionen öppna igen. Men kraven skärps jämfört med hur det såg ut före stängningen. Då som nu får de inte ha öppet längre än till klockan 23. Det uppger hälsovårdsdepartementet i ett pressmeddelande.

Nu får de bara servera sittande gäster. Åtgärden begränsar antalet besökare och ska dessutom bidra till färre kontakter mellan olika grupper av gäster.

De måste också garantera god luftkvalitet. Och de måste hålla låg ljudvolym och inte spela hög musik. Skälet är att besökare annars försöker överrösta musiken - och personer som talar högt sprider droppsmitta i större utsträckning.

De nya reglerna gäller i tre veckor framåt. Beslutet har fattats av hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir på rekommendation av statsepidemiologen Þórólfur Guðnason.

Þórólfur Guðnason har beskrivit den nuvarande situationen som ett vägskäl. Det kan bli aktuellt att skärpa restriktionerna om smittspridningen fortsätter att ligga på höga nivåer.

De tre senaste dagarna har 103 personer testat positivt för coronaviruset på Island. Ytterligare nio personer har testat positivt vid gränsen.

Nu hålls 455 smittade i isolering. Fyra coronapatienter vårdas på sjukhus. En av dem - en man i 50-årsåldern - vårdas i respirator på Landspítali i Reykjavík. Ytterligare 1 895 personer är i karantän. Dessutom är 1 614 personer i karantän i väntan på det andra coronatestet efter att ha rest in till Island.

Polisen ingrep i lördags mot tre turister - två män och en kvinna - som struntade i karantänen. De anlände till flygplatsen i Keflavík i torsdags. De svar de gav vid inresan gjorde att polisen befarade att de inte skulle respektera reglerna. När polis sökte upp dem där de bodde var de ute på stan i Reykjavík och bröt alltså mot restriktionerna.

De tre turisterna befann sig på en restaurang i Reykjavík. De greps och fördes efter förhör tillbaka till boendet och tvingades där att böta 250 000 isländska kronor var för att ha brutit mot karantänen. Med anledning av händelsen uppmanar polisen på Facebook alla att respektera reglerna.

En man från samma sällskap greps i lördags kväll i centrala Reykjavík. Han var mycket berusad och sökte bråk med poliserna. Även han fördes till polishuset där han fick tillbringa natten i arresten. Även han tvingades böta för att ha brutit mot karantänen. Alla fyra turisterna reste hem i går.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.