måndag 21 september 2020

Barer i Reykjavík tvingas hålla stängt i en vecka till

Barer, pubar och uteställen i Reykjavíkområdet måste hålla stängt hela veckan. Det har statsepidemiologen rekommenderat hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir. Hälften av den senaste veckans nya coronafall kan kopplas till uteställen i Reykjavík. Under gårdagen rapporterades 38 nya fall av coronaviruset.

The Irishman Pub och Brewdog i centrala Reykjavík är den gemensamma nämnaren för många av dem som har smittats av coronaviruset den senaste tiden. När antalet smittade ökade dramatiskt under förra veckan tvingades barer, pubar och andra uteställen i huvudstadsregionen att hålla stängt under helgen.

Statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son har rekommenderat hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir att förlänga stängningen i de sju kommunerna i regionen. Han vill att de ska hålla stängt åtminstone till på söndag.

Anledningen är att omkring 90 av den senaste veckans 178 fall kan kopplas till The Irishman Pub och Brewdog. Alla som besökte The Irishman Pub den 11 september eller Brewdog den 11 eller 12 september har uppmanats att testa sig för coronaviruset. Det ska då ha spridits av smittade personer.

Utöver stängningen av barer, pubar och uteställen sade Þórólf­ur Guðna­son under gårdagens presskonferens att han i dagsläget inte vill skärpa några restriktioner. Han rekommenderade dock andningsskydd på alla platser där det inte gick att upprätthålla enmetersregeln. På gymnasier och universitet bör det tillhandahållas skydd.

Visserligen var det många andra länder som nu införde betydligt hårdare restriktioner. En avgörande skillnad var enligt Þórólf­ur Guðna­son Islands omfattande smittspårning. Den underlättade bekämpningen av smittan. Sedan den första vågen drabbade Island i våras finns det dessutom större kunskaper om och erfarenheter av viruset.

Þórólf­ur Guðna­son uppmanade också personer som upplevde symtom att stanna hemma. Han sade att det hade blivit allt vanligare att personer betedde sig som vanligt trots att de kände symtom som skulle kunna vara covid-19.

Under gårdagen rapporterades 38 nya fall - varav 21 redan var i karantän - av viruset. Den yngsta smittade var 2 år och den äldsta 68 år. Medelåldern var omkring 35 år. Alla utom fem var hemmahörande i huvudstadsregionen. Dessutom rapporterades ett fall vid gränsen.

Det är nu 215 smittade som hålls i isolering. Två coronapatienter vårdas på Landspítali i Reykjavík men ingen av dem är allvarligt sjuk. Ytterligare 1 290 personer är i karantän. En av dem är civilförsvarschefen Víðir Reynisson. Han missade gårdagens presskonferens sedan det visat sig att han träffat en person som bar på smittan.

Dessutom är 1 806 personer i karantän i väntan på ett andra coronatest efter att ha rest in till Island.

Sedan de första testerna gjordes i februari har nu Island utfört över 250 000 tester för coronaviruset.

Landspítali höjde i går beredskapen på grund av det ökande antalet smittade. Beslutet innebär enligt ett pressmeddelande bland annat att alla anställda och besökare måste använda andningsskydd och upprätthålla tvåmetersregeln. Anställda som kan jobba hemifrån ska göra det. Och fysiska möten ska bara hållas när det är absolut nödvändigt.

Jón Atli Benediktsson, rektor för Háskóli Íslands, skriver i ett uttalande att han uppmanar alla anställda och studenter att använda andningsskydd i lokalerna. På Háskólinn í Reykjavík införs i dag krav på andningsskydd inomhus.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.