måndag 28 september 2020

Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir omvald för Renässans

Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir omvaldes i fredags till ledare för Renässans utan någon motkandidat. Ny vice ordförande är Daði Már Kristófersson. Och nygammal i partistyrelsen är grundaren Benedikt Jóhannesson. Inför landsmötet spekulerades det i att han skulle utmana om posten som vice ordförande. Så blev det inte. Men han vill toppa en av Renässans listor i nästa val.

Inför Renässans landsmöte var det givet att Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir skulle få nytt förtroende. Hon räddade partiet ovanför alltingets femprocentsspärr i valet 2017 och i opinionen ligger Renässans stabilt kring 10 procent.

Ingen motkandidat anmälde sig. Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir valdes enligt ett pressmeddelande med 341 röster.

Lite mer spänning var det inför valet av vice ordförande. Þorsteinn Víglundsson lämnade tidigare i år politiken för näringslivet. Då gav han också upp sin plats i alltinget och uppdraget som vice ordförande.

Den enda som meddelade sin kandidatur före landsmötet var Daði Már Kristófersson, professor i ekonomi vid Háskóli Íslands och avgående chef för Félagsvísindastofnun. I omröstningen fick han 198 röster mot 8 för Ágúst Smári Bjarkarson.

Men den stora frågan inför landsmötet var om grundaren Benedikt Jóhannesson skulle utmana om posten som vice ordförande. Han avgick inför valet 2017 efter dåliga opinionssiffror och en rad svaga debattinsatser.

Inför landsmötet skrev han på Facebook att han ville toppa en av partiets listor i nästa val. Han pekade ut sydvästra Island - vilket kan betyda listan i den sydvästra valkretsen som senast toppades av Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir, södra Reykjavík som toppades av Hanna Katrín Friðriksson och norra Reykjavík som toppades av Þorsteinn Víglundsson som senare efterträddes av Þorbjörg Sigríður Gunnlaugsdóttir.

Utspelet tolkades av somliga som riktat mot Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir - inte minst eftersom Benedikt Jóhannesson dessutom talade om att han hade uppmanats att kandidera till ordförande eller vice ordförande. Att han aldrig tog strid mot Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir var väntat. Inget talade för att han skulle ha kunnat besegra henne.

Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir har förklarat att hon inte har några planer på att kandidera i någon annan valkrets. Inget skulle heller tala för att han skulle kunna vinna mot henne i ett provval. Det skulle i så fall tvinga Benedikt Jóhannesson att antingen stå som tvåa på listan eller försöka få toppa en av listorna i Reykjavík.

Benedikt Jóhannesson valdes in i partistyrelsen vilket var ett styrkebesked. Men steget därifrån till att stå överst på valsedeln kan vara långt. Hanna Katrín Friðriksson är en av Renässans mest profilerade ledamöter i alltinget. Þorbjörg Sigríður Gunnlaugsdóttir har däremot hittills varit mer anonym.

Renässans har i särklass flest anhängare i de tre storstadsvalkretsarna i sydväst. Hittills har inte Benedikt Jóhannesson varit någon röstmagnet. Hans insatser i debatterna för tre år sedan gör att många medlemmar skulle tveka inför att rösta fram honom till toppkandidat - även om han har en särskild status som partiets grundare.

En annan som tar plats i den nya styrelsen är Þórdís Lóa Þórhallsdóttir, som representerar Renässans i kommunfullmäktige i Reykjavík.

Här kan du läsa mer om Renässans.