fredag 11 september 2020

Boende på landsbygden får rabatt på flyg till Reykjavík

Drygt 60 000 islänningar bosatta på landsbygden långt från huvudstadsregionen får 40 procent rabatt på flygresor till och från Reykjavík. Systemet införs redan i höst då det blir en rabatterad färd. Under nästa år subventionerar staten tre resor i varje riktning. Prislappen är omkring 600 miljoner isländska kronor om året.

Kommun- och kommunikationsminister Sigurður Ingi Jóhannsson flög från Reykjavík till Egilsstaðir för att presentera ett nytt system med rabatter på inrikesflyg. Rabattprogrammet var ett av Framstegspartiets vallöften inför alltingsvalet 2017. Det blir verklighet redan i höst.

Drygt 60 000 islänningar får tre rabatterade resor om året från flygplatser på landsbygden till Reykjavík. Rabatten är på 40 procent av biljettpriset. Under 2020 blir det en resa - men från och med nästa år blir det alltså tre om året.

I år väntas systemet kosta staten 200 miljoner isländska kronor. Från och med 2021 väntas prislappen bli 600 miljoner.

Syftet är enligt ett pressmeddelande att underlätta för boende på landsbygden att utnyttja den service som finns i Reykjavíkområdet. Rabatten är dessutom ett sätt att få fler att välja flyget.

Avståndet till Reykjavík är det som avgör vilka som får rabatten. Där ingår Västfjordarna, Austurland och Norðurland eystra samt Västmannaöarna och Hornafjörður. Dessutom ingår Norðurland vestra öster om Hvammstangi och Suðurland öster om Kirkjubæjarklaustur.

Sigurður Ingi Jóhannsson skriver på Facebook att systemet med biljettrabatter är en viktig fråga för landsbygden:
"Det är en viktig rättvisefråga för dem som bor långt från huvudstaden och vill och behöver utnyttja service där att få subventioner på sina resor med flyg."
Boende på Västmannaöarna kan alltså få rabatt på flygbiljetter. Men Ernir - som har flugit mellan Reykjavík och Västmannaöarna sedan 2010 - lade ned linjen i fredags. Vd:n Hörður Guðmundsson säger i Morgunblaðið att antalet passagerare har minskat så kraftigt att rabattsystemet inte är tillräckligt för att trafiken ska återupptas.

Men inom oppositionen är det många som är kritiska mot införandet av rabattsystemet. Smári McCarthy, alltingsledamot för Piratpartiet, säger till Vísir att regeringen i stället borde försöka förbättra de ekonomiska förutsättningarna för flygbolagen genom att sänka olika avgifter:
"Sanningen är att flyget inrikes har varit illa ute i många år och inget annat är att vänta än att priserna kommer att stiga och att denna subvention inte når fram till konsumenterna."
Smári McCarthy pekar bland annat på att många fackföreningar har köpt biljetter till rabatterade priser och sålt vidare till medlemmarna. Vissa kommer nu att sluta med det och i stället hänvisa medlemmarna till det statliga rabattsystemet.