fredag 25 september 2020

Coronastängda barer i Reykjavík kan få öppna på måndag

Barer, pubar och andra uteställen i Reykjavíkområdet får sannolikt öppna på nytt på måndag. Men reglerna kommer att vara strängare än tidigare. För att minska risken för smittspridning införs troligen maxnivåer för ljudvolymen. På Island rapporterades i går 33 nya fall av coronaviruset. Två personer testade positivt i Stykkishólmur.

Sedan sju personer testat positivt i Stykkishólmur var det många som befarade en omfattande gruppsmitta i samhället. För att förhindra riskerna för smittspridning valde kommunen bland annat att stänga kommunhuset och äldreboendet för besökare.

Men av de 42 personer som fick testsvar i går var det enligt ett pressmeddelande bara två som testade positivt. Båda var dessutom i karantän. Totalt är det nu nio i Stykkishólmur som är smittade. Ytterligare 23 personer är i karantän.

Testningen på orten fortsätter. Det var i går fjorton invånare som testades och i dag kommer minst tio att testas.

På Island rapporterades i går 33 nya fall av coronaviruset. En majoritet - 19 personer - var inte i karantän. Vid gränsen var det fyra som testade positivt för viruset.

Det är nu totalt 352 smittade som hålls i isolering. En coronapatient vårdas på Landspítali i Reykjavík men tillståndet är inte allvarligt. Ytterligare 2 486 personer är i karantän. Dessutom är 1 947 resenärer i karantän i väntan på svar från det andra coronatestet.

Statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son väntas i dag vända sig till hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir med nya rekommendationer. Tiden för de befintliga restriktionerna löper ut på måndag. Det är troligt att han föreslår att taket för deltagare på evenemang ska fortsätta vara 200 personer och att enmetersregeln ska vara kvar.

Däremot kommer Þórólf­ur Guðna­son att föreslå att barer, pubar och nöjesställen i Reykjavíkområdet ska få öppna på nytt. De har nu tvingats hålla stängt i en vecka efter omfattande smittspridning på Brewdog och The Irishman Pub i Reykjavík.

Men kraven kommer att bli tuffare. Det talas om att sätta en maxnivå för ljudvolymen för att se till så att människor inte pratar så högt. Smittan kan helt enkelt spridas lättare när personer talar högt. En lägre ljudvolym ska alltså minska risken för droppsmitta. Dessutom kommer antalet tillåtna gäster att begränsas ytterligare.

Även i fortsättningen kommer ställen som har alkoholtillstånd att tvingas stänga senast klockan 23.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.