tisdag 8 september 2020

Engelska fotbollsstjärnor bröt mot karantän - tvingas böta


Mason Greenwood och Phil Foden bröt mot karantänen när de träffade två isländska kvinnor på Hótel Saga i Reykjavík i söndags. Nu tvingas de två engelska landslagsstjärnorna böta 250 000 isländska kronor var. De två kvinnorna uppger för Vísir att de inte förstod att de två fotbollsspelarna var i karantän. Bägge skickades hem efter avslöjandet.

I lördags spelade Island mot England på Laugardalsvöllur i Reykjavík. Island förlorade sedan England gjort mål på straff i slutminuterna. Både före och efter matchen var det engelska landslaget i karantän på Hótel Saga i Reykjavík.

England valde att stanna på Island efter matchen i väntan på att resa till Danmark för nästa match. Under tiden i landet skulle de följa speciella regler för karantän. Det gjordes undantag för träningar, matchen och resor till och från Laugardalsvöllur. I övrigt skulle de vara i karantän och inte ha kontakt med någon utanför landslaget.

Men i går blev det känt att två av de engelska spelarna - Mason Greenwood och Phil Foden - hade brutit mot reglerna. De hade tagit emot två isländska kvinnor i 20-årsåldern på två olika hotellrum som de bokade just för dessa möten. Händelsen avslöjades efter att en av kvinnorna publicerat filmer från besöket på Snapchat.

Mason Greenwood och Phil Foden förhördes av isländsk polis i går. Bägge erkände då att de hade brutit mot karantänen. De gick också med på att betala 250 000 isländska kronor var i böter.

De två kvinnorna säger till Vísir att de inte kände till att spelarna var i karantän. De kontaktade själva polisen när händelsen blev känd. De sattes inte i karantän på grund av mötet med de engelska spelarna. En av dem säger till 343 att de inte ville sätta spelarna i knipa och att det inte var tanken att bilderna skulle få så stor spridning.

DV publicerar inlägg som en av kvinnorna spridit i sociala medier. Där förnekar hon att hon skulle ha läckt historien till medierna. Den andra skriver enligt Morgunblaðið i sociala medier att hon ångrar att hon filmade spelarna och att hon aldrig hade för avsikt att filmerna skulle spridas i ett större sammanhang.

Vidare skriver DV att det var uppenbart att spelarna insåg att de bröt mot reglerna. Det talades bland annat om hur kvinnorna skulle kunna ta sig in på hotellet utan att upptäckas.

Både Mason Greenwood och Phil Foden tvingades lämna den engelska truppen i går. De fick därför inte följa med på resan till Danmark. De kommer också att tvingas böta till det engelska fotbollsförbundet eftersom de bröt mot landslagets egna smittskyddsregler. Det engelska förbundet ber i ett pressmeddelande om ursäkt till det isländska förbundet.

Statsepidemiologen Þórólfur Guðnason sade under gårdagens presskonferens att de engelska spelarnas agerande var ett uppenbart brott mot karantänen. Han skämtade om att Island därför borde dömas som segrare i lördagens match.

Men de två engelska fotbollsstjärnorna är inte de enda som har brutit mot kraven på karantän eller isolering de senaste dagarna. Polisen i Suðurland uppger i ett pressmeddelande att en utländsk man greps den 1 september efter ett bostadsinbrott i Selfoss.

Mannen hade nyligen kommit till Island och skulle vara i karantän i väntan på det andra coronatestet. Det testet visade sig senare vara negativt - vilket också betydde att de fem poliser som hade varit inblandade i fallet inte längre behövde vara i karantän. Mannen accepterade böter på 50 000 isländska kronor.

En annan utländsk man har tvingats böta 350 000 isländska kronor för brott mot smittskyddsreglerna. Den 26 augusti tog han en taxi och checkade därefter in på ett hotell på södra Island - trots att han visste att han var smittad av coronaviruset.

Inga nya fall av coronaviruset rapporterades på Island i går. Däremot upptäcktes fem fall vid gränsen. Två personer hade pågående smittor medan tre ännu inte har analyserats för antikroppar.

Det är nu 76 smittade som hålls i isolering. Dessutom är 307 personer i karantän.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.