tisdag 1 september 2020

Första dagen på tre veckor utan nya coronafall på Island

För första gången på tre veckor rapporterades i går inga nya coronafall på Island. Men det är alltjämt 100 smittade som hålls i isolering och ytterligare 900 personer som är i karantän eftersom de kan ha utsatts för coronasmittan. Statsepidemiologen Þórólfur Guðnason överväger att lätta på restriktionerna längre fram i september.

Inga nya fall av coronaviruset rapporterades på Island i går. Det var första gången sedan den 10 augusti som inga nya fall av coronasmittan tillkom. Det var dock bara 217 tester som analyserades.

Vid gränsen var det två personer som testade positivt för viruset. Ingen av dem har ännu analyserats för antikroppar.

Totalt är det nu 100 smittade som hålls i isolering. Ytterligare 900 personer är i karantän. Det är inte längre några coronapatienter som vårdas på sjukhus.

De restriktioner som nu gäller kommer att bli kvar till och med den 10 september. Men då kan det bli aktuellt att lätta på vissa bestämmelser. Det sade statsepidemiologen Þórólfur Guðnason under gårdagens presskonferens.

Þórólfur Guðnason beskrev de senaste veckornas åtgärder som en framgång. Han räknade med att fler fall kommer att upptäckas under en tid framöver. Men de skärpta restriktionerna hade enligt Þórólfur Guðnason haft effekt och bidragit till att begränsa smittspridningen.

Han sade sig inte ha bestämt sig för vilka restriktioner som kan avvecklas i nästa fas. Þórólfur Guðnason kommer att lämna nya rekommendationer till hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir några dagar före den 10 september.

Þórólfur Guðnason fortsatte att försvara förbudet för restauranger och andra ställen som har alkoholtillstånd att ha öppet efter klockan 23. När gäster kunde dricka mer alkohol blev de mer oförsiktiga. Därför ansåg han att det var viktigt att begränsa öppettiderna.

Han avvisade inte tanken på att lätta på inresereglerna. Þórólfur Guðnason försvarade sig också mot kritiken från bland annat turistnäringen. Han höll med om att reglerna var hårdare än i många andra länder. Men han hävdade att systemet där alla resenärer testas hade visat sig vara effektivt.

Sedan Island öppnade gränsen för turister den 15 juni hade ett nittiotal resenärer med en pågående smitta upptäckts vid provtagningen. Och fjorton smittade hade upptäckts i det andra testet - och det var enligt Þórólfur Guðnason särskilt viktigt eftersom det rörde sig om personer som riskerade att föra smittan vidare till många andra.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.