fredag 4 september 2020

Gröna vänstern vinnaren i ny väljarbarometer

Gröna vänstern är det enda partiet som sticker ut i den senaste opinionsmätningen från Gallup. Stödet för Gröna vänstern ökar med 1,7 procentenheter till 12,6 procent. I övrigt är rörelserna i opinionen små jämfört med föregående månad. Både Folkets parti och Islands socialistparti är kvar under femprocentsspärren till alltinget.

Regeringens hantering av coronakrisen har ifrågasatts allt mer de senaste veckorna. Inte minst har de skärpta inresereglerna fått kritik. De hårdast drabbade kommunerna och branscherna anser att restriktionerna är onödigt hårda och att de i praktiken innebär en nedläggning av hela turistindustrin.

Inresereglerna skärptes den 19 augusti och aviserades några dagar tidigare. Men kritiken mot skärpningarna verkar inte ha gjort några påtagliga avtryck i opinionen. Det sammanlagda stödet för regeringspartierna Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet ökar något.

Gröna vänstern är det enda partiet som rör sig utanför den statistiska felmarginalen. Partiet får nu 12,6 procent, en uppgång med 1,7 procentenheter.

För de två övriga partierna i regeringskoalitionen är förändringarna små. Självständighetspartiet minskar med 0,4 procentenheter till 22,8 procent medan Framstegspartiet ökar med 0,3 procentenheter till 7,9 procent.

Socialdemokraterna behåller positionen som största oppositionsparti och näst största parti på Island. Stödet sjunker med 0,1 procentenheter till 14,7 procent.

Piratpartiet krymper med 0,2 procentenheter till 13,7 procent. Även Renässans backar med 0,2 procentenheter till 10,6 procent. Och Centerpartiet tappar 0,7 procentenheter till 9,9 procent.

Både Islands socialistparti och Folkets parti hamnar under alltingets femprocentsspärr. För bägge partierna ökar avståndet upp till spärren. Islands socialistparti minskar med 0,4 procentenheter till 3,9 procent medan Folkets parti minskar med 0,2 procentenheter till 3,6 procent.

Det är nu 56 procent som uppger att de stödjer regeringen - en uppgång med 0,6 procentenheter jämfört med den mätning som gjordes i juli.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.