fredag 18 september 2020

Högsta antalet nya coronafall på Island på fem månader

Nitton nya coronafall rapporterades på Island i går. Det var det högsta antalet nya fall på drygt fem månader. Och majoriteten av de personer som smittats de senaste dagarna besökte alla The Irishman Pub i Reykjavík i fredags. Nu vill statsepidemiologen Þórólfur Guðnason stänga alla barer och nöjesställen under helgen för att få kontroll över smittspridningen.

De två senaste dagarna har spridningen av coronaviruset växt till de högsta nivåerna sedan i våras. Inom loppet av två dygn har 32 personer testat positivt. Och 22 av dessa har smittats av en mutation av viruset som spreds till Island via två franska turister som anlände i mitten på augusti.

Enbart under gårdagen rapporterades alltså nitton nya fall. Det var det högsta antalet sedan den 9 april. Dessutom var det fyra personer som testade positivt för viruset vid gränsen.

Av de 32 personer som testat positivt de två senaste dagarna besökte 22 The Irishman Pub på Klapparstígur i Reykjavík i fredags. Hur smittspridningen på puben gick till är inte känt. Men det finns inga kända brister i hygienen. Det troligaste är att en smittad person har fört viruset vidare till en mängd andra besökare.

Alla som besökte The Irishman Pub mellan 16 och 23 i fredags uppmanas nu att testa sig för coronaviruset redan i dag. Dessutom kommer sannolikt över hundra personer att tvingas i karantän.

Snittåldern på de nysmittade är 39 år. Bara en av dem som smittats de senaste dagarna har varit bosatt utanför huvudstadsregionen. Utöver The Irishman Pub har flera nya fall koppling till Háskóli Íslands och Háskólinn í Reykjavík.

Av de två senaste dagarnas senaste fall har 24 av 32 inte varit i karantän.

De senaste dagarnas omfattande smittspridning oroar myndigheterna. Det är sannolikt minst fyra led mellan de två franska turisterna - som reste in för en dryg månad sedan - och de personer som besökte puben i fredags. Sannolikt har många i denna kedja burit på smittan utan att veta om det eller att meddela det.

Statsepidemiologen Þórólfur Guðnason vill nu stänga alla barer och nöjesställen under helgen. Därefter vill han utvärdera läget på måndag. Han befarar att det nu finns så många smittade ute i samhället att ytterligare en helg där människor trängs på barer skulle öka smittspridningen ytterligare.

Þórólfur Guðnason kommer att presentera förslaget för hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir i dag. Det blir sedan upp till henne att besluta om uteställena ska tvingas stänga.

Þórólfur Guðnason anser däremot inte att restauranger med alkoholtillstånd behöver stänga. Skälet är att gäster främst håller sig inom det egna sällskapet och håller avstånd till andra gäster. Han föreslår inte heller några andra skärpningar av restriktionerna.

Under gårdagens presskonferens meddelade Þórólfur Guðnason att varningsnivån för coronaviruset nu är på orange i Reykjavíkområdet. Det är den näst högsta nivån på den nyintroducerade skalan.

Det är nu totalt 84 smittade som hålls i isolering medan 546 personer är i karantän. En coronapatient vårdas på Landspítali i Reykjavík. Ytterligare 2 122 personer är i karantän i väntan på det andra coronatestet efter att ha rest in till Island.

En av dem som smittats de senaste dagarna är Helgi Hrafn Gunnarsson, alltingsledamot för Piratpartiet. Han skriver på Facebook att han mår förhållandevis bra. Han uppmanar också personer som han träffat de sista dagarna att testa sig. Tidigare har även partikamraten Smári McCarthy smittats av coronaviruset.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.