söndag 20 september 2020

Icelandair drar in 30 miljarder i nytt aktiekapital

Icelandair får in 30,3 miljarder isländska kronor i nytt kapital. Och omkring 7 000 nya aktieägare köper in sig i flygbolaget. Det står klart sedan det viktigaste steget i det krisande bolagets räddningsplan avslutats i fredags. Men Icelandair avböjer en investering på 7 miljarder från Michele Ballarin - som köpt delar av tidigare konkurrenten Wow Airs konkursbo.

Ledningen för Icelandair kunde förmodligen dra en lättnadens suck i fredags. Klockan 16 stoppades möjligheten att teckna sig för en nyemission i bolaget. Omkring 9 000 tecknade sig för aktier till ett totalt värde av 37,3 miljarder isländska kronor.

Den totala summan var nästan dubbelt så hög som det belopp Icelandair siktade på. Intresset var stort trots att en investering i ett flygbolag som befann sig i kris redan före coronapandemin har ifrågasatts.

Men bolaget tackar bara ja till 30,3 miljarder. Icelandair nobbar ett bud från Michele Ballarin på 7 miljarder. Den amerikanska investeraren siktade på att bli den största enskilda ägaren och att kontrollera 25 procent av aktierna. Hon reste till Island för att vara på plats i Reykjavík medan nyemissionen pågick.

Icelandair har inte offentligt förklarat varför budet fick nobben. Men Michele Ballarin köpte tidigare tillgångar ur konkurrenten Wow Airs konkursbo till ett värde av 50 miljoner isländska kronor. Hon arbetar för att återskapa Wow Air med passagerarflyg mellan Nordamerika och Europa med isländska Keflavík som nav.

Michele Ballarin talade om att hon ville att de två bolagen skulle samarbeta. Det var uppenbarligen planer som Icelandairs ledning ogillade.

Omkring 1 000 anställda köpte aktier i bolaget. Icelandairs ledning tecknade sig för aktier för omkring 90 miljoner.

Den lyckade nyemissionen innebär i praktiken att Icelandair får omkring 7 000 nya aktieägare. Den medför också att bolaget får möjlighet att utnyttja en statlig borgensgaranti på 15 miljarder för ett nödlån.

Här kan du läsa mer om nödlånet till Icelandair.