söndag 6 september 2020

Icelandair får statlig garanti för miljardlån

Med 39 röster godkände alltinget i fredags statlig borgen för ett nödlån till Icelandair. Men åtta ledamöter sade nej till att staten skulle medverka i det krisande flygbolagets räddningsprogram. Ytterligare elva ledamöter avstod från att rösta. Beslutet innebär ett statligt borgensåtagande på 15 miljarder isländska kronor.

Efter en intensiv debatt röstade alltinget i fredags kväll igenom ett löfte om statlig borgen för ett nödlån till Icelandair. Beslutet betyder att staten backar upp ett lån på 15 miljarder isländska kronor. Som säkerhet för lånet får staten bland annat landningsrättigheter och bokningssystem.

Men alltinget var alltså långt ifrån enigt. Det var 39 ledamöter som röstade ja. Men åtta sade nej och elva avstod från att rösta. Nej-rösterna kom från sex piratpartister, den politiske vilden Andrés Ingi Jónsson och självständighetspartisten Sigríður Á. Andersen, den enda politikern från ett regeringsparti som gick emot regeringens linje.

Statsminister Katrín Jakobsdóttir sade under debatten i alltinget att det var viktigt för hela det isländska samhället att Icelandair skulle överleva. Finansminister Bjarni Benediktsson ansåg att det var ett tecken på politisk handlingskraft att det så snabbt gick att samla en majoritet bakom ett beslut som var så komplext.

Men Sigríður Á. Andersen röstade alltså nej. Hon sade under debatten att Icelandairs problem berodde på en omotiverad stängning av gränsen. Hon tyckte inte att det var statens uppgift att bestämma vilka flygbolag som skulle överleva. I stället ville hon öppna gränsen på nytt.

Flera piratpartister dömde ut Icelandairs säkerheter för borgensåtagandet som undermåliga. Þór­hild­ur Sunna Ævars­dótt­ir beskrev beslutet som ett klassiskt exempel på hur vinster hamnar i privata fickor och förluster på skattebetalarnas axlar.

Förslaget förändrades en hel del under behandlingen i nämnden. Där skrevs det in att Icelandair skulle öronmärka lånet för själva flygtrafiken och inte använda det i annan verksamhet inom koncernen. Icelandair äger även resebyråer och hotell - och där finns det konkurrens till skillnad från utrikesflyget.

Här kan du läsa mer om debatten om Icelandair.