onsdag 23 september 2020

Inga böter för turister som förde med sig coronasmitta

De två franska turister som orsakat den senaste vågen av coronafall på Island följde inte reglerna för isolering fullt ut. Men de skötte sig inte så illa att de bötfälldes av polisen. Drygt hundra fall av coronasmitta kan i flera led kopplas till de franska turisterna. 38 nya fall av coronaviruset rapporterades på Island i går.

När regeringen samlades i Reykjavík i går var ovanligt få ministrar på plats. Tre kände sig krassliga - och två av dem befarade att de hade insjuknat i covid-19. Och en fjärde hade vistats utomlands och befann sig därför i karantän.

Statsminister Katrín Jakobsdóttir var inte på plats. Mötet leddes därför av finansminister Bjarni Benediktsson. I måndags kväll kände hon symtom som skulle kunna vara influensa. Hon testades i går för coronaviruset för tredje gången under pandemin. Katrín Jakobsdóttir skriver på Facebook att testet var negativt.

Hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir var inte heller på plats eftersom också hon hade influensaliknande symtom. Även hon testade negativt för coronaviruset under gårdagen. Kultur- och utbildningsminister Lilja Alfreðsdóttir var hemma eftersom hon var förkyld.

Utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðarson kom nyligen tillbaka från en utlandsresa. Han är nu i karantän i väntan på det andra coronatestet. Därför var han den fjärde ministern som inte deltog i mötet.

I Svandís Svavarsdóttirs frånvaro var det miljöminister Guðmundur Ingi Guðbrandsson som var föredragande när smittskyddsfrågor diskuterades. Han sade efter sammanträdet att regeringen var enig i sin uppslutning bakom de restriktioner som nu gäller. Det fanns ingen splittring kring beslutet att stänga pubar, barer och uteställen hela veckan.

Tre alltingsledamöter är nu i karantän samtidigt som en är smittad. I ett pressmeddelande från alltinget framgår inte vilka ledamöter det rör sig om. Piratpartiets Helgi Hrafn Gunnarsson berättade dock själv i förra veckan att han smittats av coronaviruset.

Hela 3 846 tester rapporterades på Island i går. Av dessa var det 38 personer som testade positivt för coronaviruset. Hälften var redan i karantän.

Det är nu 281 smittade som hålls i isolering. Två av dem vårdas på Landspítali i Reykjavík. Ytterligare 2 283 personer är i karantän. Dessutom är 2 183 personer som nyligen rest in till Island i karantän i väntan på det andra coronatestet.

Två franska turister som kom till Island i mitten på augusti har pekats ut som källan till den tredje virusvågen. Drygt hundra personer har smittats av den mutation av viruset som de förde med sig.

Polisen uppger för Vísir att de skulle hålla sig isolerade i Suðurland eftersom de visade sig vara smittade vid inresan. Polisen hade kontakt med turisterna eftersom de inte till fullo följde reglerna. Men regelbrotten var inte så allvarliga att de bötfälldes.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.