måndag 14 september 2020

Island behåller karantän och dubbla tester i tre veckor

Systemet med dubbla coronatester och fem dagars karantän blir kvar åtminstone till och med den 6 oktober. Det står klart sedan hälsovårdsministern Svandís Svavarsdóttir utfärdat ett uppdaterat regelverk på förslag från statsepidemiologen Þórólfur Guðnason. Hans bedömning av läget har inte förändrats. Dubbla tester är alltjämt det bästa skyddet för folkhälsan.

Den 19 augusti skärpte Island inresereglerna. Hela världen klassades som ett riskområde. Bara personer födda 2005 och tidigare undantogs de nya kraven. Vid inresan fick resenärer välja mellan två veckors karantän eller dubbla coronatester - ett vid inresan och därefter karantän i väntan på ett nytt test fem dagar senare.

Skärpningen presenterades bara några dagar innan den trädde i kraft. Sedan dess har turismen till Island i det närmaste upphört.

Nu står det klart att inresereglerna blir kvar i åtminstone tre veckor till. Hälsovårdsministern Svandís Svavarsdóttir har enligt ett pressmeddelande undertecknat en förlängning av regelverket på rekommendation av statsepidemiologen Þórólfur Guðnason.

I beslutsunderlaget skriver Þórólfur Guðnason att hans bedömning av läget inte har förändrats de senaste veckorna. Spridningen av coronaviruset fortsätter att öka i många länder. Det befintliga systemet med dubbel testning är det bästa skyddet mot smittspridning utan att helt stänga gränsen.

Enligt Þórólfur Guðnason är den dubbla testningen mycket effektiv. Var femte fall av coronasmitta upptäcks enbart i det andra testet. Utan dubbel provtagning skulle alltså fler smittade kunna undgå upptäckt.

Mellan 19 augusti och 10 september testades 13 834 personer vid gränsen. Av dessa var det trettio personer som testade positivt vid första provtagningstillfället och åtta personer vid andra tillfället.

De nya inresereglerna har slagit hårt mot turismen. I veckan väntas regeringen presentera en ekonomisk analys av konsekvenserna. Det pågår också diskussioner om hur turister skulle kunna välkomnas utan ökade risker för smittspridning.

I lördags och söndags rapporterades totalt tre nya coronafall på Island. Inga nya fall upptäcktes vid gränsen.

Det är nu 63 smittade som hålls i isolering. En coronapatient vårdas på Landspítali i Reykjavík. Ytterligare 362 personer är i karantän. Dessutom är 2 050 resenärer i karantän i väntan på det andra coronatestet.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.