fredag 4 september 2020

Island inför enmetersregel och tillåter 200 på evenemang

Tvåmetersregeln blir en enmetersregel och taket för antalet tillåtna deltagare på sammankomster höjs till 200 personer. På idrottsevenemang kan ännu fler släppas in - men då måste det finnas avskilda läktarsektioner. Det är några av de lättnader som statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son vill införa redan på måndag.

Fyra nya fall av coronasmitta rapporterades på Island i går. Dessutom var det tre personer som testade positivt för viruset vid gränsen. Samtliga tre väntar nu på besked om de har antikroppar.

Det är nu 96 smittade som hålls i isolering. Ytterligare 612 personer är i karantän.

Landsbankinn stängde i går kontoret vid Mjódd i Reykjavík sedan en av de anställda testat positivt för coronaviruset. Tretton anställda sattes i karantän. Banken uppger i ett pressmeddelande att myndigheterna nu undersöker om det är nödvändigt att även sätta kunder i karantän.

Statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son sade under gårdagens presskonferens att situationen gör det möjligt att lätta på restriktionerna. I ett förslag till hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir vill han avveckla vissa begränsningar redan på måndag.

Han vill slopa tvåmetersregeln och i stället införa enmetersregeln. Den ska gälla på alla platser där personer som inte bor ihop eller umgås regelbundet kan träffas. När det inte är möjligt att upprätthålla enmetersregeln ska personer använda andningsskydd.

Skiftet till enmetersregeln gör också att badhus och träningslokaler får börja ta in 75 procent av det tillåtna antalet besökare.

Samtidigt vill Þórólf­ur Guðna­son höja antalet tillåtna deltagare på sammankomster från dagens 100 till 200 personer. Det nya taket gäller både idrotts- och kulturevenemang. På samtliga arenor gäller enmetersregeln mellan personer som inte tillhör samma sällskap.

Idrottsarenor får dock möjlighet att släppa in fler än 200 besökare. Om publiken kan delas in i sektioner som inte har någon som helst kontakt med varandra är det tillåtet att överskrida taket. Varje sektion får dock ha högst 200 deltagare.

Däremot blir det inga lättnader för restauranger, barer och andra ställen som har alkoholtillstånd. De måste alltjämt stänga senast klockan 23.

Þórólf­ur Guðna­son sade under presskonferensen att han inte planerade några nya rekommendationer för inresa till Island. Sedan reglerna skärptes den 19 augusti har 0,3 procent av dem som testats vid gränsen varit positiva. Innan dess var det bara 0,04 procent som var smittade.

Han såg det som ett tydligt tecken på en andra våg av smittan. Därför ansåg Þórólf­ur Guðna­son att det var olämpligt att lätta på kraven för inresa. Han ville inte spekulera i när det kunde bli aktuellt att lätta på inresereglerna.

Bláa lónið - bolaget som driver Blå lagunen - kommer att återanställa 236 av de 403 personer som varslades om uppsägning i maj. Blå lagunen kommer att hålla öppet under hösten men med nya öppettider, skriver Morgunblaðið.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.