tisdag 29 september 2020

Island vill införa gemensamt nordiskt coronaintyg

De nordiska länderna bör ordna ett system för gemensamt godkännande av coronaintyg. Den som har antikroppar mot viruset eller har varit sjuk i covid-19 kan då undantas från krav på testning eller karantän vid inresa. Förslaget kommer från hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir. Hon har presenterat idén för sina nordiska kollegor.

De enda som i dag är undantagna från kravet på karantän eller coronatest vid gränsen är personer som har intyg från den isländska sjukvården. Den som har intyg på att antingen ha genomgått sjukdomen covid-19 eller ha antikroppar kan resa in utan några hinder.

Hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir vill nu att de nordiska länderna gemensamt ska godkänna coronaintyg från sjukvården. Ett sådant system skulle enligt ett pressmeddelande innebära att personer som inte längre kan sprida smittan slipper restriktioner vid resande mellan länder.

Islands nuvarande regler för inresa kommer att bli kvar en längre tid. Det sade statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son under gårdagens presskonferens. Nu ställs krav på dubbla coronatester och fem dagars karantän eller fjorton dagars karantän. Enligt Þórólf­ur Guðna­son var detta den mest effektiva metoden för att förhindra smittspridning.

Reglerna gäller till och med den 6 oktober. Men Þórólf­ur Guðna­son sade att han inte kommer att rekommendera regeringen att lätta på kraven.

I dagsläget ansåg han inte att det var nödvändigt att skärpa restriktionerna på Island. Det är nu färre som testar positivt för coronaviruset utan att ha varit i karantän. Det såg han som en positiv utveckling - men det negativa var att den utvecklingen gick långsammare än vad han hade hoppats.

Þórólf­ur Guðna­son förberedde också islänningarna på att de förebyggande åtgärderna - som att tvätta händerna och hålla avstånd - kommer att bli kvar i många månader.

Det var i går 39 personer som testade positivt för coronaviruset på Island. Men 34 av dem var redan i karantän. Dessutom rapporterades fyra nya fall från testerna vid gränsen.

Samtliga fjorton ombord på trålaren Valdimar GK har smittats. En i besättningen började känna av symtom i torsdags när båten fiskade väster om Hornafjörður. Därefter har smittan spridits till de övriga ombord. Trålaren angjorde Grindavík i går.

I tisdags låg båten i Djúpivogur då delar av besättningen gick iland. Två boende har nu satts i karantän efter att ha haft kontakt med sjömännen. Polisen skriver på Facebook att myndigheterna nu kartlägger vilka ortsbor som kan ha utsatts för smittan.

En i besättningen ombord Þórunn Sveinsdóttir från Västmannaöarna har också testat positivt för viruset. Trålaren angjorde hamnen på Hemön i onsdags. Dagen därpå reste mannen till Reykjavík och började känna symtom. På fredagen testade han sig och i lördags fick han veta att han smittats av coronaviruset.

Ett tjugotal kollegor och andra som har varit i kontakt med mannen har satts i karantän. De kollegor som redan han påbörja nästa tur kommer att testas när Þórunn Sveinsdóttir är i hamn nästa gång.

Det är nu 492 smittade som hålls i isolering - vilket är det högsta antalet på drygt fem månader. Fyra coronapatienter vårdas på sjukhus. En av dem vårdas med respirator på Landspítali i Reykjavík.

Dessutom är 1 897 personer i karantän. Ytterligare 1 779 personer är i karantän efter att ha rest in till Island.

Vidare är det nu enligt Vísir 63 personer som bor på Fosshótel Lind i Reykjavík - som myndigheterna har hyrt som boende för personer i isolering och karantän. Det är det högsta antalet hittills under coronapandemin.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.