tisdag 8 september 2020

Isländsk ex-minister åtalas för sexbrott mot kvinna

Ex-ministern Jón Baldvin Hannibalsson åtalas för sexbrott mot en kvinna. Han anklagas för att upprepade gånger ha smekt en kvinna på stjärten under en bjudning i hemmet i Spanien i juni 2018. Jón Baldvin Hannibalsson förnekar brott och hävdar att anklagelserna är en del i en kampanj mot honom.

I februari 2019 trädde 23 isländska kvinnor fram och berättade om sina upplevelser av Jón Baldvin Hannibalsson. De anonyma berättelserna sträckte sig från 1962 till 2018. Kvinnorna skrev om hur de utsatts för sexuella trakasserier, oönskade närmanden och olämpliga kommentarer.

Bland dem som trädde fram fanns en kvinna som bara var 14 år när Jón Baldvin Hannibalsson ska ha tafsat på henne. Där fanns också en kvinna som var en av hans partikamrater under åren i alltinget.

Berättelserna publicerades i metoo-rörelsens kölvatten när det under en längre tid riktats såväl anklagelser som spekulerats om Jón Baldvin Hannibalsson. I januari förra året berättade fyra kvinnor i Stundin om hur han skulle ha utsatt dem för sexuella trakasserier.

Ett av dessa fall leder nu fram till åtal. Händelsen ska ha inträffat under en bjudning i Jón Baldvin Hannibalssons hem i Spanien i juni 2018. En yngre kvinna var en av flera gäster i huset. Under middagen ska han vid upprepade tillfällen ha smekt henne på stjärten.

Jón Baldvin Hannibalsson har hela tiden förnekat brott. Han skriver i Morgunblaðið att åtalet är "ett rent påhitt" och att misstankarna är ett resultat av en planerad kampanj mot honom själv och hustrun Bryndís Schram:
"Det här är det senaste utspelet i ett planerat angrepp mot mitt och Bryndís rykte."
Jón Baldvin Hannibalsson var i årtionden en av Islands mest inflytelserika politiker. Han satt i regeringen mellan 1987 och 1995 som finansminister och utrikesminister. Han var ledamot i alltinget mellan 1982 och 1998. Och mellan 1984 och 1996 var han ledare för socialdemokratiska Alþýðuflokkurinn.

Internationellt blev han känd som den första utrikesministern som erkände Estlands, Lettlands och Litauens självständighet från dåvarande Sovjetunionen. I dessa länder har Jón Baldvin Hannibalsson alltjämt hög status.

När den politiska karriären var över utsågs han först till ambassadör i USA i fyra år. Därefter var han Islands ambassadör i Finland i tre år.

Rättegången mot Jón Baldvin Hannibalsson inleds i Héraðsdómur Reykjavíkur den 16 september.