tisdag 22 september 2020

Isländsk hamburgerlegendar går med i Folkets parti

Fyrtio år efter att Tómas Tómasson stekte sin första hamburgare på Island ger han sig in i politiken. Han har gått med i Folkets parti. Och i valet nästa höst vill han kandidera för en plats i alltinget. Tómas Tómasson skriver i ett blogginlägg att han väljer Folkets parti för att arbeta bland annat för bättre villkor för pensionärer och ensamstående föräldrar.

Sedan Folkets parti valdes in i alltinget för tre år sedan har partiet drabbats av en rad motgångar. Väljarstödet har oftare legat under än över femprocentsspärren. Och två av partiets fyra ledamöter hoppade av efter skandalen på Klaustur i Reykjavík där de bland annat kallade ordföranden Inga Sæland en fitta.

Våren 2018 valdes en representant in i kommunfullmäktige i Reykjavík. Men inte heller där har Folkets parti lyckats uppnå några politiska framgångar. Även i kommunen har väljarstödet sjunkit.

Nu är det bara ett år kvar till nästa val. Inga Sæland skriver i Morgunblaðið att valrörelsen kommer att börja redan i vinter. En som nyligen har anslutit sig till partiet är Tómas Tómasson:
"Tómas är väldigt erfaren såväl från näringslivet som från livets skola."
Tómas Tómasson är mer känd som Tommi. I dag har han hunnit bli 71 år. Sedan han återvände till Island efter att ha gått på restaurangskola har han arbetat på och drivit en rad restauranger. Mest känd är han för hamburgerhaket Hamborgarabúlla Tómasar - som är uppkallat efter honom själv.

Den första hamburgerrestaurangen öppnade han i mars 1981. Som mest ingick 26 restauranger i kedjan. Med varierande framgång har han dessutom lanserat Tommi's Burger Joint i utlandet. I Malmö gick det inte bättre än att restaurangen fick bomma igen efter ett par år.

Tómas Tómasson skriver i ett blogginlägg att han inte tycker att det är för sent att ge sig in i politiken. Han tror att han kan använda erfarenheterna från näringslivet i sin nya karriär:
"Det här är ett stort steg och en total vändning i mitt liv eftersom jag är 71 år. Så jag kommer att vara 72 vid valet. Jag har knappast mer än ett skott i bössan, men jo, Joe Biden är 78 så varför inte. Jag måste medge att jag inte har någon erfarenhet av politik men någonstans måste man börja."
Han skriver att han har gått med i Folkets parti eftersom han står bakom partiets hjärtefrågor. Det är också frågor som Tómas Tómasson själv vill arbeta för:
"Till exempel invaliders villkor, äldre medborgares villkor och förhållanden eftersom jag nu själv har blivit en äldre medborgare. Ensamstående föräldrars villkor eftersom jag är en ensamstående pappa. Jag har en 13-årig dotter som jag älskar väldigt mycket. För att inte tala om min mammas svåra liv som ensamstående mamma. Utplåna fattigdom, stå bakom ryggen på dem som har mindre och arbeta av kärlek och allmänt goda värderingar."
Här kan du läsa mer om Folkets parti och skandalen på Klaustur.