onsdag 30 september 2020

Centerpartister skyller valfiasko på Klausturskandalen

Centerpartiet blev minst i det första valet i den nya storkommunen på östra Island. Inget pekar heller på att partiet kommer att få chansen att styra kommunen fram till det ordinarie valet 2022. Nu lägger två tunga centerpartister skulden för resultatet på barskandalen på Klaustur. De hävdar att de alltjämt får stå till svars för partikamraternas beteende under skandalkvällen.

Den 19 september gick väljarna i den nya storkommunen på östra Island till val för första gången. Självständighetspartiet blev största parti med fyra mandat. Redan ett par dagar senare inledde partiet förhandlingar med Framstegspartiet - som fick två mandat - om att bilda koalition.

Målet är att presentera den styrande majoriteten under veckan. Om partierna kommer överens kommer Österlistan med tre mandat samt Gröna vänstern och Centerpartiet med ett mandat var att tvingas i opposition.

Inte minst från Österlistan har besvikelsen över beslutet varit stor. Hildur Þórisdóttir, som toppade partiets lista, har kritiserat att bara en av sex i den nya koalitionen är kvinna och att de bara har en minoritet - 47,5 procent - av väljarna bakom sig.

Hildur Þórisdóttir har både föreslagit en koalition mellan Självständighetspartiet och Österlistan samt ett samlingsstyre med alla fem partierna i väntan på nästa ordinarie kommunalval våren 2022. Men de idéerna har inte fått gehör.

Även inom Centerpartiet är missnöjet stort. Partiet fick 10,8 procent av rösterna - och blev därmed minst i fullmäktige. Sigurður Ragnarsson, som stod på sjunde plats på valsedeln, skriver i Austurfrétt att resultatet beror på barskandalen på Klaustur i Reykjavík. Och han får medhåll av toppkandidaten Þröstur Jónsson, som fick partiets enda mandat.

För snart två år sedan ertappades fyra centerpartister - och två ledamöter från Folkets parti som senare skulle gå över till Centerpartiet - med att sprida hån och hat mot kvinnor och olika minoritetsgrupper. De skröt bland annat om kohandel med ambassadörsposter, betygsatte kvinnliga politikers utseende, diskuterade sexfantasier om andra politiker och kallade Folkets partis ledare Inga Sæland för fitta.

Direkt efter skandalen kollapsade Centerpartiets väljarstöd på riksplanet. Två alltingsledamöter - däribland vice ordföranden Gunnar Bragi Sveinsson - tog en tillfällig paus från politiken. Men det har därefter ökat successivt och är nu tillbaka på samma nivåer som före barrundan på Klaustur.

Men enligt Sigurður Ragnarsson präglar skandalen fortfarande många väljares uppfattning om Centerpartiet. Han skriver att han i samband med kommunalvalet tvingades upptäcka att han sågs som "manschauvinist, reaktionär, tölp och sannolikt rasist i smyg och dessutom kvinnohatare":
"Man skulle kunna tro att jag är bitter över resultatet i valet, och det är helt rätt, jag är mycket bitter och besviken. Inte på grund av att människor har haft andra åsikter än vi. Det är bara demokratiskt och det finns inget att anmärka på det och i praktiken bygger demokratin på att människor kan ha olika syn på frågor och kan argumentera för dem. Men jag tycker att det är mycket orättvist när jag och andra som arbetade ärligt inför detta val ständigt ska behöva stå till svars för Gunnar Bragi Sveinssons fylletrams på en bar söderut i Reykjavík, och att alla de idéer och ideal som vi hade inte var värda något på grund av detta."
Þröstur Jónsson skriver i en kommentar till artikeln att han har samma erfarenhet som Sigurður Ragnarsson. Många väljare har under valrörelsen på östra Island talat om barskandalen och centerpartisternas beteende:
"Tillfrågad om den här barsaken har ställt till det för oss under valrörelsen svarar jag: Ja, så sannerligen! Jag vet inte hur ofta jag fick höra meningar som 'Jag skulle rösta på er om det bara var så att ni inte var kopplade till de här xxxx."
Här kan du läsa mer om valresultatet i den nya kommunen.