fredag 11 september 2020

Kortad karantän efter att ha utsatts för coronaviruset

Kortad karantän till sju dagar för personer som kan ha utsatts för coronaviruset. Det föreslår nu statsepidemiologen Þórólfur Guðnason. Efter en vecka testas de - och om svaret är negativt slipper de karantänen. Men inresande får inte samma möjlighet. Där vill han fortfarande se dubbla coronatest eller fjorton dagars karantän.

Coronaläget på Island ser ut att fortsätta förbättras. I en ny prognos från Thor Aspelund, professor i biostatistik vid Háskóli Íslands, förutspår han ett till fyra nya fall om dagen under de närmaste tre veckorna. I den förra prognosen räknade han med ett till fem fall.

Det kan bli toppar med upp till åtta fall - till skillnad från elva enligt den förra prognosen. Sannolikheten för dagar helt utan nya smittfall ökar från 12 till 25 procent.

Sex nya coronafall har rapporterats på Island de två senaste dagarna. Fyra av de smittade har redan varit i karantän. Ytterligare sju personer har testat positivt för viruset vid gränsen.

Det är nu 75 smittade som hålls i isolering. En av dem vårdas på Landspítali i Reykjavík. Ytterligare 302 personer är i karantän eftersom de kan ha exponerats för coronaviruset. Dessutom är 2 879 personer i karantän efter att ha rest till Island.

Men nu föreslår Þórólfur Guðnason att karantänen för personer som kan ha utsatt för viruset ska kortas. Han vill gå från dagens fjorton dagar till sju dagar - men med provtagning den sjunde dagen. Om testet är negativt hävs karantänen.

Þórólfur Guðnason skriver i förslaget till hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir att han bedömer att det är tillräckligt säkert att avbryta karantänen efter sju dagar. Viruset brukar kunna upptäckas två till tre dagar efter smittillfället. Och de allra flesta har utvecklat eventuella symtom inom tio dagar från det tillfället.

Därför anser Þórólfur Guðnason att sju dagar är tillräcklig marginal. Men även om karantänen hävs kommer personer att uppmanas att vara försiktiga i ytterligare sju dagar och att inte ha fler sociala kontakter än nödvändigt.

Men det här systemet är inte aktuellt för personer som reser in till Island. Þórólfur Guðnason vill behålla det nuvarande systemet med fjorton dagars karantän eller coronatest vid ankomsten följt av fem dagars karantän och ett nytt test.

Syftet att halvera tiden är att minska de samhälleliga effekterna av karantänen.

De befintliga restriktionerna gäller till och med den 27 september. Þórólfur Guðnason sade under gårdagens presskonferens att han då sannolikt kommer att föreslå nya lättnader. Däremot trodde han att det skulle gå långsammare att avveckla restriktionerna vid gränsen. Skälet är den ökande smittspridningen i många länder.

Rögnvaldur Ólafsson vid polisen sade under presskonferensen att många har hört av sig om att det fortfarande skyltas om tvåmetersregeln trots att den har avskaffats. Men det fanns inga planer på att agera för att byta ut dem mot skyltar för den enmetersregel som nu är i bruk. Han ansåg att tvåmetersregeln trots allt var bättre även om den inte längre används.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.