söndag 13 september 2020

Kyrkomöte beklagar att bild av Jesus med bröst sårade

Bilden av Jesus med skägg, bröst, klänning och smink som dansade framför en regnbåge fick skarp kritik. Nu beklagar kyrkomötet publiceringen - och säger i ett uttalande att syftet varken var att såra eller chockera. Bilden har raderats från kyrkans Facebook-sida. Men informationschefen Pétur G. Markan hävdar att bilden inte har dragits tillbaka.

När den isländska statskyrkan annonserade om söndagsskolan användes en ny illustration av Lára Garðarsdóttir. Den visade Jesus med skägg, bröst, sandaler, klänning och smink. Han dansade framför en regnbåge.

Bilden fick både ris och ros. I veckan har det kommit rapporter om att vissa har lämnat kyrkan i protest. Många medlemmar har inte ansett sig kunna identifiera sig med bilden av Jesus. Under gårdagens kyrkomöte klubbades ett uttalande om publiceringen:
"Kyrkomötet 2020 tycker att det är väldigt tråkigt att en Jesusbild i en annons för kyrkans söndagsskola har sårat människor. Syftet var att understryka mångfalden men varken att såra eller chockera människor."
Bilden har raderats från kyrkans Facebook-sida. Informationschefen Pétur G. Markan säger i Fréttablaðið att den inte har dragits tillbaka. I stället ansåg kyrkan att det var dags att byta bild.

Grétar Halldór Gunnarsson, präst i Grafarvogur i Reykjavík, säger till RÚV att publiceringen var ett misstag. Han anser att den varken hade förankrats bland hbtq-personer eller inom kyrkan:
"När du tar en känslig och lättantändlig fråga som tro, könsidentitet och barn och blandar ihop allt i en marknadsförings- och informationskampanj så har du skapat en ganska giftig cocktail - eller åtminstone konstig cocktail - som få är beredda att dricka."
Här kan du läsa mer om bilden av Jesus med bröst.