lördag 5 september 2020

Missnöjda invånare och politiker vill ha ny butik i Flúðir

Invånarna vill ha en ny livsmedelsbutik i Flúðir. Hela 652 personer har skrivit på en namninsamling i förhoppningen om att en konkurrent till Krambúðin ska öppna på orten. Och kommunpolitikerna håller med. De hoppas kunna locka en lågprisbutik till kommunen. På flera håll i landet är missnöjet med just Krambúðin stort.

Krambúðin är den enda livsmedelsbutiken i Flúðir i Hrunamannahreppur på södra Island. Butiken drivs av Samkaup. Kedjan valde nyligen att ändra koncept i Flúðir. Butiken skyltades om från Samkaup Strax till Krambúðin.

Det har länge funnits ett missnöje med Samkaup. Redan 2012 vände sig politikerna i fullmäktige till kedjan med uppmaningen om längre öppettider och lägre priser i Samkaup Strax. Bytet till Krambúðin innebar förlängda öppettider - men också högre priser.

Samkaup har i år gjort motsvarande förändringar i Reykjahlíð och Búðardalur. Även där har både invånare och kommunpolitiker reagerat på den nya prisnivån. De har också kritiserat det nya sortimentet som de anser snarare är anpassat efter turister än lokalbefolkning.

I juni tog Daði Geir Samúelsson initiativ till en namninsamling. Han skrev att det borde finnas förutsättningar för en lågprisbutik i Flúðir. I Hrunamannahreppur med omnejd bor drygt 2 500 personer. Dessutom finns omkring 7 000 sommarstugor i området.

652 personer skrev under uppropet. Underskrifterna överlämnades till politikerna i kommunfullmäktige.

I ett uttalande skriver ledamöterna att det finns ett utbrett missnöje med de höga priserna i Krambúðin och att det borde vara en rättighet för alla invånare att kunna handla till rimliga priser. Dessutom är det många som i dag åker till Selfoss för att handla billigare - något som inte gynnar miljön.

Kommunen ska nu bjuda in företrädare för lågprisbutiker för att diskutera en etablering i Flúðir.

Här kan du läsa mer om debatten om Krambúðin i Reykjahlíð och Búðardalur.