fredag 18 september 2020

Rósa Björk Brynjólfsdóttir lämnar Gröna vänstern i protest

Rósa Björk Brynjólfsdóttir lämnar Gröna vänstern i protest mot regeringens flyktingpolitik. Men hon sitter kvar i alltinget som politisk vilde. Hon skriver i ett uttalande att regeringen inte har verkat för en mer humanitär och generös flyktingpolitik. Efter avhoppet har koalitionen 33 av 63 mandat i alltinget.

När Gröna vänstern efter valet 2017 bildade majoritet med Självständighetspartiet och Framstegspartiet var det två ledamöter som sade nej till koalitionen: Andrés Ingi Jónsson och Rósa Björk Brynjólfsdóttir. Han hoppade av partiets alltingsgrupp i november förra året men övergav inte partiet.

Men i går meddelade Rósa Björk Brynjólfsdóttir att hon både lämnar partiet och Gröna vänsterns alltingsgrupp. Hon tänker dock sitta kvar i alltinget som politisk vilde.

Rósa Björk Brynjólfsdóttir skriver i ett uttalande att regeringens beslut att inte förhindra utvisningen av en egyptisk barnfamilj gjorde att hon inte längre kunde stanna kvar i partiet. Utvisningen skulle ha verkställts i veckan men kunde inte genomföras eftersom familjen hade gått under jorden:
"Under dessa tre år som Gröna vänstern har suttit i regeringen har litet eller inget pekat i en riktning mot att utforma en ny politik i frågor rörande invandrare och asylsökande eller att ta humanitär hänsyn i området, vilket är vad regeringen lovade. Det är mycket ledsamt."
Hon skriver att hon kommer att fortsätta att arbeta för sina hjärtefrågor - som mänskliga rättigheter, jämställdhet och klimat. Rósa Björk Brynjólfsdóttir meddelade partiledaren och statsministern Katrín Jakobsdóttir innan hon offentligt berättade om avhoppet:
"Det här är inte alls ett enkelt beslut - i synnerhet inte mot Gröna vänsterns väljare och Gröna vänsterns medlemmar i den sydvästra valkretsen."
Avhoppet har ingen direkt inverkan på regeringen. Trepartikoalitionen har nu 33 av 63 mandat i alltinget. Nio av dessa mandat tillhör nu Gröna vänstern. Partiet har alltså tappat två ledamöter sedan valet för snart tre år sedan.

Katrín Jakobsdóttir har inte uttalat sig om avhoppet. Men hon kommenterade det indirekt genom ett inlägg på Facebook. Hon nämnde inte Rósa Björk Brynjólfsdóttir vid namn. Men hon skrev att regeringens mål var att utöka flyktingmottagandet och att fler flyktingar har beviljats uppehållstillstånd de senaste åren.

Här kan du läsa mer om Andrés Ingi Jónssons avhopp.