söndag 27 september 2020

Svensk premiär för isländska tv-serien Ministern

 <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/nv_uIQcsM3w" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Universitetsläraren Benedikt Ríkarðsson dras in i politiken, råkar närmast av en slump väljas till partiledare och blir efter ett alltingsval Islands statsminister. Men den politiska nykomlingen som verkar så älskvärd har en hemlighet. Benedikt Ríkarðsson är manisk-depressiv. I takt med att jobbet blir allt mer krävande tittar sjukdomen fram på olika sätt.

Så inleds Ráðherrann, en isländsk dramaserie som hade premiär i RÚV i söndags. Redan i dag - bara en vecka senare - finns det första avsnittet av Ministern att se på SVT Play.

Sjukdomen ställer Benedikt Ríkarðssons medarbetare och familj inför svåra prövningar. De försöker dölja hans problem. Samtidigt pantsätter de i praktiken både den politiska stabiliteten och sina egna liv.

Ólafur Darri Ólafsson spelar huvudrollen som Benedikt Ríkarðsson. I andra stora roller syns bland annat Aníta Briem, Þuríður Blær Jóhannsdóttir och Þorvaldur Davíð Kristjánsson.

För manuset svarar Birkir Blær Ingólfsson, Björg Magnúsdóttir och Jónas Margeir Ingólfsson. Idén påbörjades redan för sju år sedan. Serien är regisserad av Arnór Pálmi Arnarson och Nanna Kristín Magnúsdóttir.