måndag 7 september 2020

Tio nya coronafall på Island tre senaste dagarna

Tio nya fall av coronaviruset har rapporterats på Island de tre senaste dagarna. Lika många har testat positivt för viruset vid gränsen. Men den senaste vågen är på väg att ebba ut. Nu är det totalt 81 smittade som hålls i isolering. Det är det lägsta antalet på över en månad. Dessutom sjunker antalet personer som är i karantän.

Hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir valde i fredags enligt ett pressmeddelande att ge klartecken till de nya rekommendationerna från statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son. Vid midnatt lättades flera restriktioner. Bland annat höjdes taket för antalet deltagare på sammankomster till 200 personer samtidigt som badhus och träningslokaler får ta in fler gäster.

Dessutom omvandlades tvåmetersregeln till enmetersregeln. Det betyder alltså att det inte längre ställs lika hårda krav på avstånd mellan personer som inte tillhör samma sällskap.

Beskedet har välkomnats av bland annat teatrar och andra kulturinstitutioner. Men inom restaurangbranschen är det fortfarande många som ser dystert på tillvaron. Ett stort antal matställen har stängt tillfälligt eller för gott.

Restaurangdöden är mest utbredd i centrala Reykjavík där många matställen har varit beroende av turister. Så länge som gränsen i praktiken är stängd för utländska besökare kommer de att ha svårt att överleva. Restauranger som har en större andel isländska kunder har klarat sig betydligt bättre.

Julbordssäsongen är en av de viktigaste för många restauranger. Óskar Hafn­fjörð Gunn­ars­son, ordförande för branschorganisationen Mat­væla- og veit­inga­fé­lag Íslands, säger i Morgunblaðið att kravet på avstånd mellan gäster och de skärpta inresereglerna gör att många befarar en svår höst och vinter:
"Det skapades en viss optimism i somras eftersom sommaren blev bättre än vad många vågade hoppas. Nu tycks det åter råda pessimism. Tonen är dystrare i hela restaurangbranschen och det är huvudsakligen ovisshet om hur smittskyddsåtgärderna ska utformas som skapar det."
Tio nya fall av coronaviruset har rapporterats på Island de tre senaste dagarna. Av dessa har fyra redan suttit i karantän.

Dessutom har tio fall rapporterats vid gränsen. Fem av dessa personer hade redan antikroppar mot viruset som orsakar covid-19. Två personer hade en pågående smitta medan tre ännu inte har testats för antikroppar.

På Island är det nu 81 smittade som hålls i isolering. Ytterligare 357 personer är i karantän. Det finns inga coronapatienter på isländska sjukhus.

Den andra vågen av coronasmitta som började i slutet på juli verkar nu vara på väg att ebba ut. Antalet smittade i isolering är det lägsta på en dryg månad.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.